Afbeelding
Pedro Sluiter

Voorzichtige blijdschap over nieuwe zondagopenstelling in Zwolle

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)
ZWOLLE – Negentien van de 23 Zwolse supermarkten hebben afgelopen zondag de deuren geopend. Zwollenaren kunnen er voortaan van 14.00 tot 18.00 uur terecht. De binnenstad mag drie koopzondagen bijschrijven.

“Dit is in ieder geval eerlijk geregeld”, reageert Ewout Groeneveld van Jumbo Holtenbroek. Hij verwacht dat het rendement voor zijn winkel ongeveer hetzelfde zal zijn nu alle supermarkten op zondag open mogen. “We moeten ons personeel nog wel voor tweehonderd procent uitbetalen. Daarom proberen we het eerst een half jaar.” Dat alle supermarkten op zondag open mogen, is volgens Groeneveld wel de beste keuze uit alle alternatieven. “Ik heb altijd gezegd: ‘Of allemaal open, of allemaal dicht op zondag’. We moeten het een kans geven.” Hij is er wel van overtuigd dat de wijkbewoners erg blij zijn met de openstelling. “Ik zie dat onze Facebookpagina erg vaak wordt geliked. Ook de openingstijden van 14.00 tot 18.00 uur zijn prima, tot zo vlak voor het eten.”

Verruiming van openingstijden elders in de stad hebben voor hem geen consequenties, verwacht Groeneveld. “Ik vind het belangrijk dat er goed naar ondernemers wordt geluisterd. Wat is de behoefte van zowel consument als ondernemer? Als die beiden voor een openstelling op zondag zijn: vooral doen!”

Ritme
De verruimde openstelling met drie dagen voor de winkels in de binnenstad stemt Peter Pels, voorzitter van winkeliersvereniging Citycentrum, redelijk tevreden. “Bij de collegevorming hebben we gevraagd om maandelijkse koopzondagen met nog drie à vijf dagen erbij. Dat is nu redelijk gehonoreerd.” De nieuwe toezegging betekent dat winkeliers in het centrum vanaf 7 augustus iedere eerste zondag van de maand hun deuren mogen openen. “Ik ben blij dat we dat vaste ritme nu hebben”, zegt Pels. “Dan hebben we nog drie zondagen over om te plannen op andere momenten, bijvoorbeeld rond feestdagen of evenementen. Die moeten we al ver vooruit plannen.” In de praktijk betekent dat volgens hem dat twee dagen naar de periodes rond Sinterklaas en Kerst gaan. Dan blijft er nog één over. Dat is mager; ik had graag iets meer mogelijkheden gehad. Zo laten we commercieel nog wel kansen liggen.” De voorzitter verbaast zich over de verruiming van openingstijden voor de horeca en supermarkten, terwijl het voor de detailhandel toch moeilijker lijkt te liggen. “Het argument is om de kleine ondernemer te beschermen, terwijl ik denk dat die prima zijn eigen keuzes kan maken. Het is willekeur en zet de ondernemers die wel open willen open slot.”

Lappendeken
De openingstijden op zondag blijft zo een lappendeken, volgens Pels. “In andere gebieden van de stad, zoals bijvoorbeeld de Marslanden, de Woonboulevard en Hessenpoort maken de ondernemers weer andere keuzes. De consument moet vervolgens zijn weg daarin maar vinden. Afstanden zeggen tegenwoordig weinig meer, dus ze gaan naar andere steden.” Ook ziet hij door de branchevervaging dat supermarkten steeds meer andere producten gaan verkopen als bijvoorbeeld bloemen en kantoorartikelen.
Iedere zondag open, is ook niet de opzet van Pels. Hij denk aan zo’n twintig tot vierentwintig koopzondagen per jaar. “We hebben nu voor de rest van het jaar nog twee dagen tegoed. Die hebben we geplaatst op 25 september en 30 oktober. Dat betekent da we vier maanden ervaring kunnen opdoen met twee koopzondagen per maand. We zijn benieuwd of Zwolle daarvoor in is.”