Anna van der Breggen in 2015 met de roze trui
Anna van der Breggen in 2015 met de roze trui Pedro Sluiter

Van der Breggen eindigt als derde in Giro Rosa

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - Anna van der Breggen is als derde geëindigd in de Giro d’Italia Internazionale Femminile. De in Hasselt geboren Zwolse werd steeds beter tijdens de ronde, die ze vorig jaar op haar naam schreef.

Na het eerste weekeinde werd het kopvrouwschap van Van der Breggen, dat ze deelde met de Poolse Katarzyna Niewiedoma, nog in twijfel getrokken, maar ploegleider Koos Moerenhout sprak zijn vertrouwen uit in de allroundster.

De kroonprinses van het Nederlandse wielrennen werd donderdag derde tijdens een zware bergrit achter het ongenaakbare duo Megan Gaurnier/Evelyn Stevens. In de slotrit kwam Van der Breggen als tiende over de meet. Ploeggenote van Rabo-Liv, Thalita de Jong, won de etappe en bezorgde Rabo-Liv daarmee op de valreep nog een ritzege.Van der Breggen kwam uiteindelijk 1,53 tekort op winnares Gaurnier en 0,34 op Evelyn Stevens. Onze landgenote is volgend seizoen ploeggenote van deze Amerikaanse rensters.

Tijdens de Giro werd bekend dat ze Rabo-Liv na dit seizoen verruilt voor Boels-Dolmans Cycling Team. ‘’Na drie mooie seizoenen Rabo-Liv is het voor mij tijd voor iets nieuws. De keuze voor een fantastisch team als Boels-Dolmans voelde als een logische stap’’, zei de wielrenster dinsdag. Van der Breggen beleefde vorig jaar haar grote doorbraak, met winst van onder meer Omloop Het Nieuwsblad, de Waalse Pijl, La Course en het eindklassement van de Giro Rosa. Op het WK in Richmond pakte ze twee keer zilver, op de tijdrit en in de wegwedstrijd. Daarin moest de Nederlandse kopvrouw in de sprint buigen voor Armitstead, een van haar nieuwe ploeggenoten. Landgenotes Chantal Blaak en Ellen van Dijk rijden ook voor Boelmans.