Afbeelding
Pedro Sluiter

‘1978 was de mooiste titel’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE - Zondagmiddag werd door PEC Zwolle-icoon Ben Hendriks, als mooie aanvulling op de expositie ‘Zwolle in de jaren ‘70 en ‘80’, in het Stedelijk Museum een mini-expositie geopend over PEC.

De foto’s geven een mooi beeld van een periode waarin PEC definitief als serieuze profclub op de kaart werd gezet. Mooi is het plaatje waar Hendriks na het behalen van de titel in 1978, met een ‘kekke’ zonnebril op voorzitter Jan Willem van der Wal op de schouders neemt. “Ik had er zomaar geld voor kunnen vragen bij de brillenfabrikant”, grapt de voormalige voorstopper. Het is mei 1978, PEC wint met 3-0 van FC Vlaardingen en is voor het eerst eredivisionist. ”We hadden een jaar ervoor de bekerfinale tegen FC Twente verloren. Dit was de bevrijding. Het was met 15.000 toeschouwers propvol aan de Ceintuurbaan. Die ontlading na het laatste fluitsignaal vergeet ik nooit meer.”

Hendriks vormde met ’ijzeren‘ Rinus Israël het hart van de defensie. ‘Niet lullen maar poetsen’ was het adagium van de twee. Maar daar wordt het duo tekort mee gedaan. Zo kwam de huidige senior-scout in het kampioensjaar tot liefst elf treffers, drie minder dan topscorer Ron Jans. ”Ik geef toe dat er wel vier penalty’s bijzaten. We maakten ze toen wel, haha. Maar ik was met mijn kopballen toch vaak succesvol.”

De binnenstad stond compleet op z’n kop toen de kampioenen in open landauers een triomftocht maakten. “Scheidsrechter Frans Derks reed mee op een paard en deed net of hij ons kampioen had gemaakt.”

Hendriks was al dertiger toen hij debuteerde in de eredivisie. “We werden in het eerste jaar achtste vóór Go Ahead en FC Twente. Ik kon makkelijk mee. Misschien het bewijs dat ik te weinig uit mijn carrière heb gehaald. Maar ik hoefde niet zo nodig weg. Het leven onder De Peperbus was goed. In 1982 stopte ik. Het was mooi zo.”