Honger naar de bal blijft
Honger naar de bal blijft Pedro Sluiter

Assa droomt nu van het afleveren van een speler voor PEC Zwolle

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Alle dagen voetballen; op de club, in de zaal, op pleintjes in zijn wijk Holtenbroek. Het leven van Yassine Assa heeft altijd in het teken gestaan van de bal. Totdat meerdere kruisbandblessures roet in het eten gooiden. Nu heeft hij andere dromen. De topsportcarrière die hij zelf voor ogen had, hoopt hij nu voor anderen mogelijk te maken. Assa droomt ervan om met AJ Soccerdreams (voetbalschool van Assa en Gillian Justiana) een speler af te leveren voor PEC Zwolle.

Assa, wie is dat ook alweer? De vraag is gerechtvaardigd aangezien de creatieve centrale middenvelder/verdediger al bijna twee seizoenen lang niet meer op de velden te zien is. In vogelvlucht: begonnen bij CSV ’28 en opgepikt door FC Zwolle, waar hij vanuit de jeugdopleiding in 2007 in de hoofdmacht kwam. Dat duurde slechts één seizoen, mede door een slechte verstandhouding met de trainer (Jan Everse). Aan het einde van dat seizoen scheurde hij voor het eerst zijn kruisband (rechts). Assa speelde kort in het VVCS-team, voor werkloze voetballers, en koos vervolgens voor een Duits avontuur, om al snel weer terug te keren in Nederland bij Flevo Boys. Met die club promoveerde hij naar de topklasse. Assa werd vervolgens gestrikt door het ambitieuze WHC, waar Assa tot zijn spijt en verrassing Everse weer tegenkwam. Het botste nog steeds tussen de pleintjesvoetballer en de pragmatische Rotterdammer. Na een seizoen om gauw te vergeten hervond hij bij Berkum het plezier in het voetbal. Dankzij een goed seizoen leek een transfer naar een club in de topklasse (ONS Sneek, Sparta Nijkerk) aanstaande. Maar het lot besliste anders.

Assa (27) heeft de hoop op een snelle terugkeer bij Dieze West, waar hij sinds vorig seizoen onder contract staat, op een laag pitje gezet. “Ik sta er nog wel ingeschreven, maar ga nergens vanuit “, aldus de man die de operatietafel de afgelopen anderhalf jaar drie keer van dichtbij zag. Na de eerste twee operaties stond alles in het teken van een terugkeer op de velden. Nu revalideert hij ook, maar dan om gewoon te kunnen functioneren.

Gezond worden

“Ik moet nu gewoon weer gezond worden. Echt fit zijn, pijnvrij kunnen sporten." De voetballoopbaan van Assa hangt aan een zijden draadje .“Het zou nog kunnen, maar vooralsnog ziet het er niet goed uit. Volgens de arts is er veel mogelijk, maar ik weet het niet.” Assa wil niet het risico lopen dat hij een leven lang met een pijnlijke knie rondloopt. “Gelukkig kan ik goed relativeren. Er zijn ergere dingen in de wereld, dat heb ik vanuit mijn achtergrond, mijn geloof, altijd meegekregen. Maar voetbal is het wel altijd geweest. Ik mis het, heel erg. Zeker weten. Het kriebelt ook heel erg, altijd als je anderen ziet spelen. Maar je moet jezelf niet voor de gek houden. Ik kan wel de knop omzetten.”

AJ Soccerdreams

Assa zat niet stil in de tussentijd, zoals dat heet. Naast zijn werk voor Travers als buurtsportcoach in Holtenbroek richtte hij een zaalvoetbalteam op, IFC Donaci, en een voetbalacademie, genaamd AJ Soccerdreams. Een project met Gillian Justiana. Een voetbalschool ontstaan vanuit de gedachte ‘Waarom breken er nauwelijks jongens uit Zwolle door in het betaalde voetbal?' “Je hebt nu Kingsley Ehizibue natuurlijk, maar verder…."

De voetbalschool die na de zomer officieel van start gaat wil jongens met potentie hogerop brengen. "We hebben de ervaring, een netwerk, we kunnen hier en daar een balletje opgooien. We hadden het er al jaren over, maar zijn sinds de winterstop serieus er mee bezig." Beide mannen offeren hun vrije tijd op voor deze droom. Justiana is nog steeds voetballer bij Helmond Sport. "Als je iets leuk vindt, maak je er wel tijd voor vrij. We hebben echt een droom. Voor onszelf en voor die spelers. Het is een langetermijn-visie. Spelers begeleiden, opleiden, beter maken. Het is niet een schooltje met een commerciële insteek. Tuurlijk moet je ook ondernemend denken, maar we hebben dromen. Dat AJ Sportdreams 'staat' en mooie dingen aflevert." Een speler die in het eerste komt van PEC Zwolle bijvoorbeeld. "Minimaal."

Apeldoorn

"Als ik kijk naar Apeldoorn, hoeveel jongens daar doorbreken naar het betaalde voetbal. Jongens die ook allemaal in de zaal speelden en van daaruit bij een BVO terecht kwamen."

Assa ziet ook in Zwolle zoveel jongens rondlopen, niet alleen bij clubs, die ‘zóveel skills hebben’. Talent dat door een lastige situatie, een verkeerde mentaliteit, of een starre houding van clubs, niet tot wasdom komt.

"Er zijn veel jongens met heel veel potentie. Jongens waarvan ik denk: 'als ik tijd had voor jou, kun jij ook je droom waarmaken.'" Assa heeft het, ook, over jongens met een randje. Jongens die zich misschien moeilijk aanpassen aan de cultuur binnen een club. "Elke club heeft wel z'n eigen cultuur en als je daar dan niet in meedoet, dan hoor je er niet bij. Het is soms wat stug. Maar kijk naar het voetbal, de rest komt vanzelf wel."

Dieze West

Assa maakt nog meer werk van zijn voetballeven buiten de lijnen. “Ik ga een trainerscursus zaalvoetbal volgen en zolang ik nog niet kan voetballen ga ik waarschijnlijk een functie Dieze West vervullen als assistent van Stephan Rahantoknam.”