Afbeelding
Waterschap Groot Salland

Provincie verstrekt subsidie voor projecten die natuur en inwoners verbinden

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - De provincie Overijssel gaat door met het ondersteunen van vernieuwende projecten die natuur en inwoners verbinden. Naast de projecten die daarvoor vorig jaar zijn uitgevoerd of gestart, is er nu de subsidieregeling natuur en samenleving.

De subsidie richt zich op vier thema’s: kinderen met natuur verbinden, groen in de stad brengen of versterken, zorg en groen of werken in het groen combineren. De subsidieregeling is van 1 september tot 15 oktober opengesteld. Op 12 juli en 23 augustus houdt de provincie informatiebijeenkomsten over de mogelijkheden van de nieuwe regeling zodat belangstellenden zich goed kunnen voorbereiden op een subsidieaanvraag. De bijeenkomsten zijn in het provinciehuis in Zwolle. Meer informatie over de bijeenkomsten en de subsidie is te vinden op www.overijssel.nl/thema’s/natuur-en-landschap/actueel.

In 2015 heeft de provincie een natuurbelevingonderzoek laten uitvoeren onder inwoners van Overijssel. Daaruit blijk dat inwoners vinden dat kinderen meer in aanraking moeten komen met natuur en er meer natuur beschikbaar moet zijn in de woonomgeving. De provincie wil daarom de verbinding tussen natuur en samenleving versterken.

In het afgelopen jaar zijn hiervoor al verschillende projecten uitgevoerd. Zo worden er vier Cool Nature Natuurspeelplaatsen gerealiseerd, koos een publieksjury onder het motto Groen, Groener, Groenst voor het beste groene project voor kinderen, zijn Groene Lopers ontwikkeld en werden in Enschede, Steenwijk en Zwolle samen met buurtbewoners plannen gemaakt voor een groenere inrichting van de woonomgeving. Landschap Overijssel heeft met enkele gemeenten en het AOC het project Baanbrekend Landschap ontwikkeld. Dit is een project waarin mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk gaan in het landschap. Dit in combinatie met een professionele scholing in het landschapsbeheer.

En in het project Zorgend Landschap kunnen jong dementerenden, kinderen uit de jeugdzorg en vluchtelingen aan de slag met het beheer van de groene omgeving. In dit project werkt Landschap Overijssel nauw samen met Carintreggeland, Trias Jeugdzorg en Vluchtelingenwerk Oost-Nederland.