Afbeelding

Geluidsschermen IJsselbrug/A28 zijn volgens Raad van State veilig

Algemeen

DEN HAAG – De geluidsschermen langs de A 28 op de IJsselbrug voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit en zijn daarmee veilig. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist.

De families Peters en Reuvers, die vlak naast de brug wonen, maakten bezwaar tegen de vergunning die de gemeente Zwolle verleende voor de plaatsing van de schermen. Ze hebben ernstige twijfels of de schermen wel stevig genoeg zijn vastgeschroefd aan de brug. Ze zijn bang dat de schermen makkelijk bezwijken bij ongelukken. Bij een eerder ongeluk kwam er al glas in hun tuin terecht. Intussen is ook gebleken dat bij de al geplaatste schermen scheuren in de betonnen fundering zijn aangetroffen.

De families kregen eerder bij de Raad gedaan dat opnieuw deskundigen gingen beoordelen of het scherm wel stevig genoeg vastzit. Sindsdien is er een welles-nietes spel ontstaan tussen de deskundigen die door verschillende partijen zijn ingeschakeld. De Raad zette bovendien eigen onafhankelijke deskundigen aan het werk. Ook zij concluderen dat aan de veiligheidseisen wordt voldaan. Het oordeel van de eigen deskundigen weegt voor de Raad altijd zwaar. Vervolgens heeft de Raad een einde gemaakt aan de discussies en de vergunning goedgekeurd.

De kwestie van de scheurvorming in de fundering van de schermen staat volgens de Raad los van deze zaak, waarin het alleen gaat om de vraag of de vergunning terecht is verleend.