PEC Zwolle - Southampton (Achahbar) Pedro Sluiter

Na twee tikken moet PEC vertrouwen tanken in laatste oefenwedstrijd

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)

NIEUWLEUSEN - In de auto terug naar Zwolle, vanuit Nieuwleusen, waar PEC verloor van Southampton (0-4). Op de achterbank twee Britten, fans van The Saints. Ze krijgen een lift naar station Zwolle dus ze oordelen coulant: “Het was een beetje mannen tegen jongens, hè.”

Het zijn vader en zoon. De zoon woont in Amsterdam. De vader in Belfast. Ze zijn met de trein naar Zwolle gekomen. Aan het einde van de middag liepen ze rond het stadion van PEC. “Maar daar was het zo quiet”, zegt de zoon. “So, iemand vertelde ons dat we had to go to Newleusen.” Ze hebben een taxi genomen. Kosten: 50 euro. Voetballiefde mag wat kosten, qua tijd en geld. “Maar dat was het wel waard.” Want ze zien in Nieuwleusen - op alweer zo’n voetbalveld om van te watertanden - hoe Southampton geheel volgens verwachting PEC Zwolle verslaat.

De Engelse ploeg speelt met PEC zoals PEC speelt met een streekelftal in de voorbereiding: als de ploeg een beetje aanzet, staat PEC met de rug tegen de muur. Het levert na een kwartiertje de 0-1 op. Dan mag PEC een fase lekker meevoetballen, volgt er na een half uur zowaar een doelpoging waarna de ploeg in de slotfase van de eerste helft als collectief in slaap valt, en twee doelpunten in anderhalve minuut cadeau geeft. “En daar baal ik wel van”, zegt trainer Ron Jans. “Zeker heb ik ze dat in de rust laten weten.”

Jans voert in die rust twee wissels door. Collega Claude Puel wisselt ook. Hij laat zijn doelman staan maar vervangt tien veldspelers. Dergelijke onzin komt doorgaans niet ten goede aan het niveau en de amusementswaarde. De tweede helft is dan ook allesbehalve aantrekkelijk, met weinig activiteit in beide strafschopgebieden. Hét hoogtepunt van die 45 minuten is het gejuich als Ryan Thomas zijn rentree voor eigen publiek maakt. Woensdag in Athene viel Thomas ook al in.

De buitenspeler heeft er zin in en zet binnen een paar minuten nieuweling Ted van de Pavert vrij voor het doel. En met ‘vrij’, wordt ook echt vrij bedoeld. Als in: zonder doelman in zicht. Maar Van de Pavert schiet nogal hopeloos over. “Die mag er wel in”, zegt Jans, die de nederlaag wel meteen in perspectief zet. “Tja, Southampton, daar kun je dus van verliezen. Vooral in de eerste heft zijn ze niet een maatje te groot maar een maat. Na de nederlaag tegen Panathinaikos (4-0) is dit de tweede tik binnen een week. Maar ja, je kunt ook blijven oefenen tegen amateurs… Het is nu wel zaak dat we zaterdag tegen Genclerbirligi wat vertrouwen tanken richting de eerste competitiewedstrijd tegen NEC.”