Mulder blij met skeelerbrons op EK

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

HEERDE - Ronald Mulder heeft op de eerste dag van de Europese Kampioenschappen inline-skaten in Heerde brons veroverd op de 300 meter. Mulder won al twee keer EK-goud op deze afstand, maar wist dat hij op de relatief nieuwe piste niet tot de favorieten behoorde. “Ik ben dan ook zeker blij met brons.”

Op de Vesmasco-baan in Heerde, waar eerder dit jaar ook de NK werd verreden, kwam de dertigjarige Zwollenaar in de finale tot een tijd van 24,215. “Dat is mijn snelste tijd ooit, met 3/10.” Daarmee moest hij alleen de Duitser Simon Albrecht (23,783) en de Fransman Gwendal Le Pivert (23,953) voor laten gaan.

Mulder had zich met een zevende tijd geplaatst voor de finale. Daarin moest hij twee keer aan de bak, omdat de eerste omloop vanwege de regen werd onderbroken. “Als er een pauze is, dan moet iedereen opnieuw. Dat zijn de regels”, aldus Mulder, die de eerste keer 24,279 klokte en daarmee de snelste op dat moment was. “Dat was mentaal even lastig. Maar ik zette snel de knop om. Gelukkig was ik de tweede keer nog sneller.”

Dat Mulder zichzelf ondanks zijn twee gouden EK-medailles op deze afstand niet tot de favorieten schaarde, komt door het feit dat er sinds dit jaar een nieuwe coating ligt op de baan in Heerde, eentje die er in ander landen al langer lag. De Nederlanders zijn dus bezig aan een inhaalsslag. "Maar we komen snel dichterbij", constateerde Mulder voor de EK al. Op de oude baan was er voor een krachtpatser als Mulder meer te halen ten opzichte van kleinere rijders. "Eerder had je een parabolische piste. Daarop ga je, als je snelheid maakt, vanzelf buitenom en dan kun je veel kracht zetten. Dat was ideaal voor mij." Met zeven gouden medailles is Mulder de meeste succesvolle Nederlandse inline-skater ooit op de EK.

Mulder, die in april voor de eerste keer vader werd, heeft een vol programma deze week en komt, als alles goed gaat, in actie op de 500 meter, de 100 meter weg, de ‘circuit-lap’ en de aflossing op de weg. Mulder betreedt vandaag (maandag 25 juli) alweer het strijdperk, op de 500 meter.