Afbeelding
Gemeente Zwolle

'Hondenpoepzakjes horen in de afvalbak, niet in de put'

Algemeen

ZWOLLE - Straatkolken of putten zorgen ervoor dat het regenwater in Zwolle goed kan worden afgevoerd. Het komt volgens de gemeente regelmatig voor dat straatkolken of putten verstopt raken door afval, waaronder zakjes met hondenpoep.

Hierdoor kan het regenwater niet goed weg en blijft het water op straat liggen. “De zakjes met hondenpoep of ander afval zijn er vaak de oorzaak van dat het regenwater niet meer weg kan. We verzoeken hondenbezitters daarom dringend om hondenpoepzakjes niet in een straatkolk of putten te gooien, maar in een afvalbak”, aldus de gemeente. “Hondenpoepzakjes of ander afval horen niet thuis in het riool, de straatkolk of putten. Ook de installatie die het vuil uit de straatkolken verwerkt, is hier niet op berekend. We moeten voor het vuil bovendien hogere stortkosten betalen, waarbij de rekening uiteindelijk op het bordje van de belastingbetaler terechtkomt.”

Afvalwater komt terecht in het openbare riool. Via buizen en pompen stroomt het afvalwater naar de rioolwaterzuiveringinstallatie, waar het wordt gezuiverd. Regenwater loopt via afvoergoten en straatkolken in het riool waar het naar het oppervlaktewater stroomt of in de bodem infiltreert. Straatkolken en putten zijn uitsluitend bedoeld voor regenwater. “Gooi dus voortaan het afval en de hondenpoepzakjes in de prullenbak”, benadrukt de gemeente.