Afbeelding
Pedro Sluiter

Zwolle heeft eigen stadsStränd

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – ‘Stadsstranden zie je overal, waarom dan niet in Zwolle?’ Dat vroegen Emmely Lefevre en Michiel Bilstra zich af. Hun ideeën zijn vrijdag in daden omgezet met de opening van Stränd aan de Pannekoekendijk.

De gemeente Zwolle wil ook meer activiteit langs de grachten. Geert Kuipers, Gooitske Zijlstra, Fleur Zuidhoek de Groot en Viktor van Dijk gingen met het idee van een stadsstrand aan de slag en wisten binnen een paar weken de medewerking en subsidie van de gemeente Zwolle te krijgen. “Het wordt net een ‘gewoon’ strand”, legt Van Dijk uit. “Er is zand gestort en bezoekers kunnen zitzakken huren of plaatsnemen op de tribunes van pallets. Verder hebben we het terrein aangekleed met lampen en bordjes. Bezoekers kunnen terecht bij de aanwezige foodtrucks, maar ook de boot Oosterschelde en Brasserie Hofvlietvilla werken mee.”

Stränd is elk weekend tot eind augustus, vijf weekenden, geopend. Bezoekers kunnen er op vrijdag van 16.00 tot 22.00 uur terecht. Op zaterdag en zondag is het strand geopend van 10.00 tot 22.00 uur. Om de belangstelling te peilen, hebben de organisatoren hun connecties aangesproken om echte Stränd-fans te worden. Van Dijk: “Als je ons volgt op onze website en social media, ja, dan wil je echt graag vriend worden.” Hij vindt het wel ‘’heel gaaf’ dat het is gelukt. “In feite hebben we het georganiseerd als één groot feest.”

Bezoekers treffen bij aankomst strandwachters en een beachboy en een beachgirl. Zij zorgen ervoor dat het evenement op rolletjes verloopt. Op posters kan men lezen wat de prijzen zijn die worden berekend, onder meer die van de huur van een zitzak. Ook in een toilet is voorzien. De organisatie doet een flinke duit in het zakje voor de sfeer. “We proberen voor ’s avond bands te regelen en de muziek te koppelen aan thema’s. Verder komt Peppergym met workouts en zijn er yoga-sessies, onder meer met kinderen. Ook regelen we ‘strand-up’ comedy en kunnen bezoekers deelnemen aan een workshop frisbee”, somt Van Dijk op.

Wie precies wil weten wat en wanneer er te doen is, kan terecht op de website en Facebook van de Stränd. De verwachtingen van de organisatie zijn hoog gespannen. “In een paar dagen zijn al meer dan 1.300 mensen geïnteresseerd om naar het openingsweekend te komen en we hebben al tweehonderd aanmeldingen. Ofwel, we hebben heel veel animo. Het loopt de spuigaten uit”, aldus Van Dijk enthousiast. “Daaruit blijkt wel dat het goed is, dat dit er komt.”

De organisatoren hopen uiteraard dat het initiatief aanslaat, zodat ze Stränd volgend zomer het hele seizoen kunnen openen.

Afbeelding
Afbeelding
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 23 uur geleden