Afbeelding
Boels-Dolmans Cycling Team

Wegparcours Olympische Spelen is Van der Breggen op het lijf geschreven

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

HASSELT/ZWOLLE – Wielrenster Anna van der Breggen kan in Rio de Janeiro definitief uit de schaduw stappen van Marianne Vos. Op het loodzware olympische parcours, met twee pittige beklimmingen en een kasseienstrook, is Van der Breggen (26) aangewezen als kopvrouw en geldt ze als één van de favorieten voor het goud. De kroonprinses is klaar om troonopvolger te worden.

Ze is blij dat de Spelen eindelijk voor de deur staan. “Het hangt altijd een beetje boven je hoofd. Meer dan met andere wedstrijden. Hoe dichterbij we komen, hoe meer zin ik erin krijg. Je maakt een planning en aan het einde van die planning staat Rio. Het zit het hele seizoen in je achterhoofd. En bijvoorbeeld vorig jaar met de WK. Als je dan tweede wordt in de tijdrit en je weet dat er in Rio een mooi parcours voor mij ligt, dan weet je dat het kan. Ik ben blij dat ik nu eindelijk mijn tas kan pakken.”

Ze is op 30 juli vertrokken richting Rio. Vier dagen eerder werd ze derde in het criterium de Acht van Chaam en een week eerder had ze met het team (Rabo-Liv) een trainingkamp in Duitsland. De laatste grote koers die ze reed ter voorbereiding op de Spelen was de Giro Rosa, waarin ze als derde eindigde. Een resultaat waar ze blij mee was, ondanks dat ze als titelverdedigster begon. “Ik begon dit jaar heel anders aan de wedstrijd. Dit was een wedstrijd als voorbereiding op de Olympische Spelen en vorig jaar was het echt het doel om de Giro te winnen.”

Van der Breggen, die onlangs bekend maakte na dit seizoen de overstap te maken van RaboLiv naar Boels-Dolmans, weet dat ze in Rio één van de vrouwen is die in de gaten worden gehouden. Sinds ze vorig jaar de Giro won, en op de WK in Richmond zilver pakte in de tijdrit, geldt ze als kanshebster in zowel de wegwedstrijd (7 augustus) als de tijdrit (11 augustus).

Het (weg)parcours is Van der Breggen op het lijf geschreven. “Zeker als ik goed ben, is het een mooi parcours voor me. Heel zwaar, uitputtend. Dat ligt me vaak wel. En die klim die er inzit is gewoon bijzonder want de eerste vier kilometer zijn echt zo zwaar. Dat heb je niet vaak in ééndagskoersen. In de Giro komt het voor, maar verder hebben we dat eigenlijk niet in wedstrijden, zo’n lange steile klim. Wel heel leuk op zich”, zegt Van der Breggen, haar kansen indachten nemend.

Scherprechter

De scherprechter in de wegwedstrijd is naar alle waarschijnlijkheid de tweetrapsbeklimming van de Canoas en vervolgens de Vista Chinesa. In totaal is het 8,9 kilometer, waarbij de maximale stijging 11,9 procent is. Na een afdaling van 6 kilometer volgt er nog een vlak stuk van 16 kilometer.

“ik denk wel dat die berg het bepalende moment gaat zijn. Hopelijk voor mij. Je hebt dan dat rondje wat we twee keer doen gehad. Je hebt het meeste van de wedstrijd al gehad. En dan begint die klim, dus dat gaat zeker wel bepalend zijn in de wegrit. Aan de andere kant kun je wedstrijd eerder al wel verspelen. Degene die niet willen wachten op de klim gaan proberen daarvoor weg te komen dus het zal ook voor die klim al interessant zijn.”

Kansen liggen er ook in de tijdrit. “Alles hangt af van een goede dag hebben en scherp zijn. In een tijdrit wint de sterkste, maar op de weg zijn er veel meer dingen die meespelen. Stel dat ik niet kan wegkomen op die klim, dan gaat het heel moeilijk worden. Want de aankomst is vlak. Als je daar met een groepje op de finish afgaat, zijn mijn kansen kleiner dan in de tijdrit, waar je gewoon op jezelf aangewezen bent."

Druk

“Alles hangt af van een goede dag. En scherp zijn op die dag. Je probeert je zo goed mogelijk voor te bereiden. Maar dat is lastig. Ook omdat het onbekend is. Er zijn veel dingen van buiten die meespelen, die ik nog nooit heb meegemaakt. Het gaat om één dag, een wedstrijd. Die dag moet je goed en fris zijn. Normaal gesproken weten we wel wat we daarvoor moeten doen, dus daar moeten we ons aan houden. En dan hopen dat het goed komt op die dag.

Tuurlijk is er druk. Dat is er altijd wel voor een grote wedstrijd. Die dag ga ik er alles aan doen om een goede wedstrijd te rijden en lukt dat, dan is het supermooi. En niet, dan heb je er alles aan gedaan en dan is dat ook zo. Het is wat dat aangaat een wedstrijd zoals andere.”

Nederland verschijnt op 7 augustus met Anna van der Breggen, Marianne Vos, Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten aan de start van de wegwedstrijd. Op 11 augustus rijden Van Dijk en Van der Breggen namens namens Oranje de tijdrit.