Afbeelding

Ronald Mulder: 'Het moet harder voor goud, maar ik heb gat kleiner gemaakt'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)ZWOLLE - Ronald Mulder kijkt met een goed gevoel terug op de EK Skeeleren, afgelopen week in Heerde en Steenwijk. Met brons op de 300 en 500 meter, medailles die hij al op dag één en twee van het toernooi veroverde, is hij dik tevreden.”Dat ik die op de piste heb kunnen behalen, is echt super”, voegt Mulder daar in één adem aan toe.

“Dat is beter dan ik ooit heb gedaan op deze piste.” In 2011 won Mulder in Heerde twee keer EK-goud, maar dat was op een betonbaan. “Een parabolische piste noemen we dat. Daar komt het meer aan op kracht. Het is niet moeilijk om een bepaalde lijn te rijden, want het was gewoon altijd buitenom”, verklaart de dertigjarige Zwollenaar. Op de Vesmacobaan die er sinds begin dit jaar ligt komt het meer op techniek aan. Bovendien rijden de buitenlandse toppers al langer op een baan met zo’n soort coating. “De tegenstand is sowieso groter. Vanuit de junioren zijn er een paar bijgekomen. Dat is gewoon ‘next-level’. Daarom ben ik heel blij dat ik het gat kleiner heb gemaakt. Vooral op de 500 zat ik er best dichtbij. Maar het moet zeker harder wil ik weer voor goud gaan.”

De onderdelen op de weg brachten niet wat hij ervan verwachtte. “Op de 100 meter ging het wel goed, maar werd ik gediskwalificeerd. Omdat ik een lijn zou hebben geraakt. Dat maakte op zich niet zoveel uit. Ik zat niet in de medailles. Er waren vier sneller.” De circuit lap, op de weg, liet Mulder vrijdag schieten. Stramme spieren. “Soms moet je keuzes maken.”

Michel Mulder haalde de halve finales van de circuit-lap, maar trok zich terug in verband met zijn enkelblessure. De 100 meter was het enige onderdeel waarop de tweelingbroers allebei in actie kwamen. Ronald was net iets sneller en plaatste zich voor de finale, ware het niet dat de jury hem de wacht aanzegde.

Mulder doet niet mee aan de WK skeeleren, in september in China. “Ik zou wel heel graag willen, maar tot aan de Spelen richt ik me op schaatsen. Naast de EK skeeleren. Maar de WK niet, omdat dat in september is. Ik wil een goede voorbereiding hebben op de NK afstanden, anders ben je misschien overal net niet goed. Wat dat aangaat heb ik een duidelijke keuze gemaakt, maar ik weet zeker dat ik na de Spelen echt wel weer een WK zal gaan skeeleren. Want het is veel te mooi.”

Mulder sloot het afgelopen schaatsseizoen af met een hoogtepunt. Hij won een wereldbekerwedstrijd op de 500 meter. Komend seizoen mikt hij op een WK-medaille. "Want die heb ik nog niet. Dat zal dan op de 500 meter moeten gebeuren, mijn beste afstand."

Mulder rolt in de zomermaanden voor Athleteshop/Powerslide. Een formatie die valt onder de paraplu van ISkate, waar ook de schaatsploeg van Plantina onder valt. ISkate/Plantina is de opvolger van Beslist.nl. Michel en Ronald Mulder reden de afgelopen twee schaatsseizoenen samen bij deze ploeg van coach Gerard van Velde. Michel stapte over naar een nieuw te vormen ploeg.