Oefenwedstrijd PEC Zwolle vs Genclerbirligi (Menig)
Oefenwedstrijd PEC Zwolle vs Genclerbirligi (Menig) Pedro Sluiter

PEC wint ‘generale’ en is klaar voor NEC

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)

ZWOLLE - Het is máár een oefenpotje en toch is de waarheid dat PEC Zwolle na twee eclatante nederlagen in de voorbereiding bijna snakte naar een opsteker. En wat is daarvoor een beter moment dan de generale repetitie? In het MAC3Park Stadion versloeg de formatie van Ron Jans het Turkse Genclerbiligi (1-0). “Ja, we zijn klaar voor NEC.”

De kleinst mogelijke overwinning zonder een tegendoelpunt. Tegen een Turkse tegenstander die vooral indruk maakt met een indrukwekkende warming-up van acht wisselspelers -onder streng toezicht van een (over)gemotiveerde conditietrainer- maar binnen de lijnen geen moment kan imponeren. Wat zegt dat? Zijn zij zo slecht of PEC zo goed? De waarheid ligt, zoals altijd, ergens in het midden. Kijkend naar PEC, zie je een elftal dat weliswaar potentie heeft maar nog minuten moet maken.

Zoals een nieuwe auto ingereden dient te worden. In de eerste helft laat de ploeg al wel wat frivole kunstjes zien. Enkele veelbelovende aanvallen, inclusief overstapjes en steekpassjes leveren grote kansen op. Kingsley Ehizibue ziet een bal net voorbij de tweede pal rollen en een inzet van Queensy Menig wordt met kunst- en vliegwerk van de doellijn gehaald. De verdiende voorsprong komt echter pas in de tweede helft en het is meteen een doelpunt uit het trainingsboekje. Vanaf het middenveld stuurt Mustafa Saymak de ingevallen Stef Nijland op pad. Met tijd en ruimte aan zijn zijde, behoudt Nijland het overzicht met een afgemeten lage voorzet op de richting eerste paal sprintende Anass Achahbar, die de bal verlengt in de verre hoek.

Twee kleine kansen, acht (!) Turkse en drie Zwolse wissels later, zit de generale repetitie er op. Hoe PEC er voor staat? “Goed”, zegt Bram van Polen. “Al begrijp ik best dat er twijfels zijn. Zoals die er ieder jaar zijn”, knipoogt de aanvoerder. “Hoort ook een beetje bij Zwolle, hè. Nieuwe namen, het is altijd even afwachten. Maar zo’n Verdonk ook, joh. Dat is écht een goed ‘backie’, hoor. Ja, we zijn klaar voor NEC.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 11 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 12 uur geleden