La Cubanita’s Ivan (rechts op de foto) met zijn vaste personeel. Vriendelijk en dat geldt zowel voor het personeel als het prijsniveau
La Cubanita’s Ivan (rechts op de foto) met zijn vaste personeel. Vriendelijk en dat geldt zowel voor het personeel als het prijsniveau Pedro Sluiter

Wat doet Che Guevara in Zwolse Horeca ?

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

Van uitzendbureau naar Cubaans eten: de 45e landelijke vestiging van een laagdrempelig tapasrestaurant zit in Zwolle. Notabene op huisnummer 45. Hoe mooi wil je het hebben? De Melkmarkt is behoorlijk op weg om de culinaire boulevard van de ‘hoofdstad van de smaak’ te worden.

Pal tegenover het Wapen van Zwolle – kijk maar eens omhoog bij de Kijkshop – is sinds begin juni het tapasrestaurant van Ivan Freij en Beau de Snoo gevestigd. Kiezen voor Zwolle lag enigszins voor de hand: economisch stabiel en Cubaans eten ontbrak hier. De keuze voor de Melkmarkt is voor de twee ondernemers een logisch gevolg van een uitgebreide zoektocht door de Zwolse binnenstad waarbij het pand van de Atlas ook een moment in beeld is geweest. Nummer 45 op de Melkmarkt bleek echter helemaal te voldoen. Twee verdiepingen restaurant en daar boven twee verdiepingen hotel; de eerste Cubanita met hotelfaciliteiten. IJs en weder dienend opent het hotel dit najaar. “Twee 2-persoons en twee 4-persoons kamers. Met alle luxe en comfort voor zowel de toerist als zakelijk publiek”, zegt Freij. Een kijkje in de kamers maakt direct duidelijk dat hier wordt ingezet op het hogere segment van de markt. Adembenemend is het uitzicht, stijlvol en met allure het interieur van de kamers waar de term appartement ook op z’n plaats is. De binnenstad heeft met dit hotel, maar tevens met het vorig jaar gestarte Apart op de Nieuwe Markt, twee overnachtingtoppers bij gekregen.

Vuurwerk

Terug naar de begane grond en de eerste verdieping; het restaurant dat onder de vleugels van een franchise organisatie met een landelijke dekking van inmiddels 45 restaurants een behoorlijke speler binnen de culinaire branche is geworden. Ook de cv van Freij (32), die naast La Cubanita tevens een zakelijk belang binnen Proeflokaal Bregje in Almere heeft dat wordt gerund door zijn vriendin, kent een behoorlijke staat van dienst. Deze geboren Haarlemmer, momenteel woonachtig in Almere, heeft zowel nationaal als internationaal veel horeca-ervaring opgedaan. De formule van La Cubanita spreekt hem aan. Een breed scala aan tapas, groot assortiment cocktails met daarbij swingende salsamuziek maakt dit restaurant toegankelijk voor een brede doelgroep. “Wij zijn laagdrempelig en bedienen op een frisse en jonge manier. Informeel, losjes maar ook interactief. Een kannetje sangria bijvoorbeeld wordt gedronken uit lange rietjes. Vooral onze vrouwelijke gasten zijn enthousiast en ervaren dit als een bijzondere beleving. Dat moet eten bij La Cubanita ook zijn; een beleving waarin de gast meegaat met als apotheose een dessert dat bol staat van het vuurwerk. Wij zijn pas twee maanden geopend maar vanaf het begin is het hier een volle bak. Gewoon super, boven verwachting en veel positieve reacties.” Dat alles in een omgeving waar voorheen mensen aan een baan werden geholpen. De metamorfose van uitzendbureau naar horeca is opmerkelijk. Het pand is van binnen volledig gerestyled en gestript en onder regie van kunstenaar Joost van den Hondel getransformeerd tot een stukje Cuba op de Melkmarkt. Met een metershoge Che Guevara als blikvanger op de wand bij binnenkomst. Met nadruk op Che dat in Latijns Amerika gebruikt wordt als aanduiding voor vriend of maat.

Freij ten slotte: “Zwolle, een leuke stad en het bevalt mij hier prima. Het aanbod van kroegen en restaurants is ruime en gevarieerd. Zowel op Koningsdag als Bevrijdingsdag heb ik de stad beter leren kennen. Aangenaam sfeertje en overal iets te doen. Op dit moment woon ik nog in Almere maar sluit niet uit dat Zwolle, mits er meer woningen komen die aan mijn wensen voldoen, mijn toekomstige woonplaats wordt. De komende jaren richt ik mij volledig op Zwolle”, aldus Freij die in Almere nog wel bestuurslid van de Koninklijke Horeca Nederland is.

www.lacubanita.nl/zwolle