Afbeelding
Sterre Delemarre

Strijd om het lekkerste natuurijsje van Overijssel nadert ontknoping

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erika Schuuring)
STADSHAGEN - Iedereen die in de ban is van de zomerse wedstrijd van de provincie Overijssel ‘Maak jij het lekkerste ijs van Overijssel?’, gebruikt als basis lokale producten en het natuurlijke roomijs van boeren. Schapenboerderij de Vreugdehoeve maakte het ijs voor de workshops, die ter inspiratie in de weken voor de finale werden gehouden.

Afgelopen woensdag, één van de warmste dagen van deze zomer, is de ijsworkshop in buurtmoestuin Hof van Breecamp gehouden. Zo’n twintig jonge deelnemers mochten hun ijs pimpen met zomers fruit en eigen kruiden als oost indische kers, munt, smarties en andere zoetigheid. Vervolgens werden de ijscreaties snel op de foto gezet. De kleurrijke foto’s zijn gedeeld gedeeld via de site www.jijenoverijssel.nl. Sociaal ondernemer Arjan Broer en fotograaf Sterre Delemarre organiseerden samen tien workshops in het kader van het project OverIJs voorafgaand aan de grote finale van de tien beste ijscreaties op woensdag 31 augustus. “Overijssel is bij uitstek een melkveeprovincie en dat willen we laten zien. Vooral boeren die op een duurzame manier en met zorg voor de natuur werken. Kleinschalige melkbedrijven die nu ook ijs maken, hebben hiermee een gezonde economische basis weten op te bouwen. De wedstrijd staat open voor iedereen. Deelnemers gebruiken veel lokale ingrediënten, dat juichen we toe. Eetbare planten bij de workshop in Hardenberg bijvoorbeeld, een deelnemer in Enschede die een ijsje creëerde met plakken krentenwegge en een man in Holten had al zijn vlierbessen meegenomen. Het leukste is wel dat het ijs dat de boer s’morgens vers maakt, gelijk wordt opgehaald door ijsmeester Klaas Jan Haar voor de workshops later op de dag.”

Een aantal natuurboeren leverde ijs voor de workshops, zoals de CONO melkveehouder en IJsboerderij Ôans. Een waterbuffelboer maakte buffelricotta ijs. Marianne en Herman van Assen, eigenaren van biologische schapenmelkerij de Vreugdenhoeve, zorgden tweemaal voor het authentieke ijs. De boerderij met tweehonderd schapen produceert melk, yoghurt en ijs. Voor smakenijs als aardbeienkomkommer, meloen, vijf spices of asperge-ijs gebruiken zij biologische ingrediënten.

“Het echte kwaliteitsijs wordt gemaakt met toevoeging van suikers, bindmiddel en schapenmelk. Vette melk zonder slagroom,” legt Herman van Assen uit. “Deze ketel verwarmt de ingrediënten tot 85 graden. Het wordt gelijk gepasteuriseerd. Dan moet het een paar uur rijpen. Voor ijs met een smaak gaat het daarna in de Pastochef, de machine die suikers en vruchten tot een smakenijs mengt. In schapenmelk zitten meer vetten en eiwitten. Dat maakt het romiger. Schapenmelk bevat zeven soorten eiwitten, koeienmelk achtenveertig. Daarom is het beter te verdragen voor mensen met een allergie.” “Goed ijs kun je maken als je veel van de waarde van suikers en het vet weet. Daar speel je mee. De bandbreedte bepaalt het ideale ijs,” voegt Marianne van Assen toe. “Van teveel suiker wordt het te hard. En, kijk naar het gewicht en de luchtdichtheid. Het meeste ijs is veel lichter. Wij hebben zwaarder en voller ijs.”

Wie nog wil meedoen, stuurt voor maandag 29 augustus zijn of haar ijsje in via http://www.jijenoverijssel.nl/5042/het-lekkerste-ijs-komt-uit-overijssel. De tien deelnemers met de meeste likes strijden om de hoofdprijs op de finale op 31 augustus van 15.00 tot 17.00 uur in het provinciehuis. Daar kiest de vakjury het lekkerste Overijsselse ijsje. Het winnende ijsje komt op het menu van Droste’s Herberg in Tubbergen.