Afbeelding

Dikke Tinne Festival, Brocante Fair en Monumentendag in Hattem

· leestijd 3 minuten Cultuur

Dikke Tinne Festival, Brocante Fair & Open Monumentendag op zaterdag 10 september in Hattem van 11.00 tot 17.00 uur

Rond Uit Hattem organiseert op zaterdag 10 september het Dikke Tinne festival in de historische binnenstad van Hanzestad Hattem.Tijdens dit unieke Middeleeuwse festival gaan bezoekers terug in de tijd met muziek van weleer, theater, nostalgische verhalen, oude ambachten, ridders en jonkvrouwen, lichtekooien, stadsomroepersconcours, kinderspelen en kookkunsten. Hoogtepunt is een echte Hattemse legende;de spookhond het Kladdegat. Nieuw dit jaar is de brocante fair die aan dit mooie evenement wordt toegevoegd.

Kampement op het Kerkplein

Rondom de Kerk en op het Tinneplein worden een aantal tenten opgebouwd waar het dagelijkse leven in de Middeleeuwen wordt nagebootst. In de arena worden spannende demonstraties zwaardvechten gehouden, en kunnen kinderen een aantal behendigheidspelletjes doen.

Oude ambachten

U kunt kennis maken met oude ambachten zoals bijvoorbeeld de ijzersmid, kalligrafeerder, viltster, boekbinder, en touwslager. Ook kunt u kijken hoe de dames borduren, kantklossen, bandweven en spinnen. Hanzekooplieden zoals bijvoorbeeld de imker, tingieter, mandenmaker, en een palingroker verkopen hier hun handelswaar.

Activiteiten voor de jeugd

Ook voor de kinderen valt er tijdens het Dikke Tinne Festival veel te beleven, zoals boogschieten, en oude spelletjes. Bij de valkenier mag je een roofvogel op de arm houden. Je kunt ook samen met de pottenbakker kleine kladdegatjes boetseren of lekkere broodjes bakken in een vuurkorf. Bij de beeldhouwers kunnen kinderen zelf creatief aan de slag. Wil je weten welke spelletjes ze vroeger speelden? In de Adelaarshoek is weer een heel parcours met spelletjes. Je kunt de Middeleeuwse spelen zelf proberen zoals hoepelen, stuiver schuiven, ringwerpen en nog veel meer.

Brocante Fair

Dit jaar is het Dikke Tinne Festival compleet met de uitbreiding van een prachtige brocante fair. De Achterstraat en Kruisstraat worden omgetoverd tot een gezellige fair voor brocante liefhebbers. U kunt heerlijk snuffelen tussen alle brocante die met veel passie en zorg zijn ingekocht door de brocanteurs. De originele spullen zijn veelal afkomstig uit verschillende landen en streken en zijn zeer de moeite waard.

Open Monumenten Dag

Op zaterdag 10 september vindt de landelijke Open Monumenten Dag plaats. In Hattem is het stadhuis geopend. Ook de Dijkpoort, de Andreaskerk en de molen zijn open voor bezichtiging. Bij de molen is een bakwedstrijd: wie bakt het lekkerste brood?

Muziek

Wat is een festival zonder muziek? Natuurlijk is hier ook aan gedacht. U kunt verschillende muziekgroepen tegenkomen in de straten: o.a. een doedelzakspeler, Blent, het monnikentrio Hans & Joop, Tarantella, Sidaro, Goet ende Feyn en Speelt ende Queelt. Het muzikale duo Ontfanck Gheselle heeft veel verschillende Middeleeuwse instrumenten bij zich waar ze enthousiast over vertellen en kinderen mogen proberen op de bazuin en horens te blazen! Nos Tantum is in de straten te horen, maar ook in de Andreaskerk om 11.30, 12.45 en om 14.00 uur.

Raadsvergadering

Om 13.45 uur start de raadsvergadering op de markt. Burgemeester, wethouders en raadsleden raken verstrikt in groot probleem. Er moet een eind gemaakt worden aan de nachtelijke strooptochten van de spookhond het Kladdegat. Kladdegat.

Het Kladdegat jaagt iedereen de stuipen op het lijf. Met zijn gehuil en gegrom en zijn vurige blik, maar ook door het angstaanjagende geluid van de rammelende ketting. Menig burger kan ’s nachts de slaap niet vatten en kinderen zijn doodsbang voor hem. Hoe gaan ze dit oplossen? Deze vergadering mag u zeker niet missen.

Kladdegat

Met behulp van schoolkinderen uit de stad, ridders, leden van Hattems schuttersgilde Sint Anna gaat de dappere bakker Jan Visscher de spookhond vangen. Om 14.00 uur zal Kladdegat uit zijn hol gelokt worden, waarna hij door de stad gejaagd wordt, om uiteindelijk op het Tinneplein in de val gedreven te worden. Daar zal Jan Visscher en de schoolkinderen hem inmetselen in een van de gangen onder de stad, zodat hij nooit meer voor angst en verdriet in de stad kan zorgen

Kladdegat route: Kerkhofstraat, Ridderstraat, Achterstraat, Kerkstraat, Koestraat,Tinneplein.

Internationaal Stadsomroepersconcours

“Boeren, burgers en buitenlui…”. Tijdens het festival zijn de beste Stadsomroepers van Nederland, België, Duitsland en Engeland aanwezig om te laten horen wie op meest ludieke en duidelijke wijze de boodschap kan overbrengen.

Om 12.15 begint het concours op de markt, om 14.00 is de vrije roep en om 16.00 uur is de officiële prijsuitreiking op de markt.

Grote optocht

Als afsluiting van een mooie dag, verzamelen we om 16.45 uur voor het stadhuis en gaan vervolgens in een grote optocht door de straten van de binnenstad. Iedereen die historisch is gekleed, is van harte welkom om mee te lopen in deze bonte stoet!

Route: Markt, Kerkhofstraat, Ridderstraat, Achterstraat, Kerkstraat, Markt.

Meer informatie vindt u op www.ronduithattem.nl

Tot zaterdag 10 september in Hattem!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 14 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 18 uur geleden