Afbeelding

FIN M'COUL: BEETJE ZWOLLE, BOEL IERLAND

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

Door Peter de Jong

‘Gas geven’ dat is eigenlijk alles wat de band Fin M’Coul voor ogen staat. Eh, wie, nooit van gehoord? Kan kloppen maar ‘da’s niet normaal’ zou de heer B. Jolink zeggen. Hij heeft helemaal gelijk. Zelfs een interview met het grootste duo van het land – soms zijn ze namelijk met z’n drieën - mondt uit in een muzikaal feestje op het terras van café Stroomberg.

Hoe zomers wil je het hebben? Op een zonnige doordeweekse avond zijn Jeroen Drost, Benyan Admiraal en Jan Willem van Hasselt niet te beroerd om na een plezant gesprek en met toestemming van de café-uitbater hun instrumentarium te pakken en spontaan op het terras twee Ierse traditionals ten gehore te brengen. Applaus klinkt, zelfs van het tegenover gelegen terras van de Kookstudio van Zwolle waar tien meiden een vrijgezellenavond vieren. Buurman en kunstenaar Henk Heideveld, een groot en actief liefhebber van Ierse muziek, schuift aan en zingt mee. Honderd procent gezelligheid want de bandleden van Fin M’Coul, vernoemd naar een reus uit de Ierse legenden, willen overal en altijd een muzikaal feestje bouwen. “Waar de drank rijkelijk vloeit”, wordt er snel aan toegevoegd. Voor alle duidelijkheid, geen ‘Normaal’ toestanden met onbloot bovenlijf en rondvliegend bier. De heren van Fin M’Coul houden het wat dat betreft best netjes. Meezingen mag, moet eigenlijk ook. “Tijdens onze optredens is het altijd een gekkenhuis. Het loopt zoals het loopt, we doen niets gepland. De lol bij het publiek slaat over op ons. Of is het andersom? Whatever, onze muziek werkt aanstekelijk. Zowel voor jong als oud”.

Duitsland

De geboorte van Fin M’Coul dateert uit 2007. Jeroen, een Ierland-fan pur sang, doet een partijtje schaak met Jan Willem waarbij muziek een van de gespreksonderwerpen is. Om een lang verhaal kort te houden, de rest is geschiedenis. Beiden zijn muzikant, spelen voor stad en vaderland en worden gevraagd om te komen spelen op de bruiloft van een vriend. “Dat spelen ging steeds beter maar een naam voor de band hadden wij toen nog niet. Wel een manager, dat was een vriendin van Jan Willem. Wij kregen zelfs optredens buiten Zwolle”, zegt Jeroen die twee jaar geleden geconfronteerd wordt met het buitenlandvertrek van muziekmaatje Jan Willem. Hoe nu verder? Het antwoord komt snel. Ene Benyan Admiraal speelt in een Ierse band en hoort aan de keukentafel van zijn moeder dat Jeroen op zoek is naar een muzikant. “Bel Drost, zei mijn moeder”, aldus Benyan. Zo gezegd, zo gedaan. Immers, alle leden van Fin M’Coul komen van oorsprong uit Hasselt, onder de rook van Zwolle, met een hoog ons-kent-ons gehalte. Fin M’Coul is weer compleet en met Benyan haalt Jeroen een ambitieus persoon in huis; publieksvriendelijk, niet verlegen en stilstaan tijdens optredens is geen optie. Op dit moment beslaat het Ierse repertoire van de band ruim drie uur muziek. Ambities? Absoluut. “Duitsland, beter worden en nog meer outfit om helemaal in de rol van Fin M’Coul te kruipen”, klinkt het eensluidend.

John Lennon

Dan begint het feestje. Genoeg geluld, zullen we dan maar zeggen. De bandleden gaan spontaan zingen met ondermeer een werkelijk schitterende versie van ‘Sunday bloody Sunday’; niet het befaamde U2 lied maar een song van John Lennon. Eigen werk is er niet bij. “Wij hebben weleens iets geprobeerd maar dat werkt niet. Onze kracht is dat wij het graag simpel houden. Niet te ingewikkeld, maar straight. Met nummers van the Dubliners , Flogging Molly, the Pogues en the Dropkick hebben wij genoeg materiaal voor handen. En het publiek erbij betrekken. Dat is onze grote kracht. Interactie. Soms begint ons optreden midden in de kroeg. Inderdaad, heel verrassend. De vorige keer dat wij bij café de Pul optraden waren er zoveel mensen dat de helft bij ons op schoot zat. Een enorm feest. Dat wij tijdens CaféRock weer bij Dennis spelen is niet eens zo verrassend. Onze muziek is geen rock maar de rockers van dit café zijn wel echte muziekliefhebbers. Zij weten onze muziek te waarderen. Het biertje of een lekkere whisky doet de rest.” Fin M’Coul, van klinkende noten tot klotsend bier.

Optredens Fin M’Coul: 16 september 2016: Café de Pul (CafeRock), 9 oktober 2016 café de Gezelligheid.