Betrokken omgeving Zwolle

· leestijd 1 minuut Algemeen

Bent u naaste van iemand met psychische problemen?

Als iemand te kampen krijgt met psychische problemen (zoals depressies, angstklachten, autisme of borderline) heeft dit niet alleen gevolgen voor de persoon zelf maar ook voor de naaste omgeving. Partners, familie en vrienden raken vaak nauw betrokken bij de zorg en begeleiding, ook als er professionele hulp aanwezig is. Op dinsdagavond 25 oktober 2016 start de cursus ‘ Betrokken Omgeving’, bedoeld om deze groep mantelzorgers een steuntje in de rug te bieden.

Psychische problemen zijn niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Er heerst nog veel onbegrip in de maatschappij als het gaat om psychische klachten. Veel mensen met GGZ problemen ontkennen dat er iets aan de hand is en accepteren geen hulp. De partner, familie en vrienden staan dan machteloos. Ze voelen zich vaak erg verantwoordelijk. Soms valt dit verantwoordelijkheidsgevoel hen zwaar. De zorg lijkt nooit op te houden en bepaalt een groot deel van hun bestaan. Ze hebben het gevoel altijd klaar te moeten staan en komen daardoor minder of niet toe aan hun eigen wensen en behoeften.

Cursus ‘Betrokken Omgeving’
In oktober starten het Steunpunt Mantelzorg Zwolle (ZwolleDoet!) en Mindfit de cursus ‘Betrokken omgeving’. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. Deze vinden plaats op de dinsdagavonden: 25 oktober en 1, 8 en 15 november.

Tijd: 19:30 – 21:30 uur Locatie: De Drijber, Burg. Drijbersingel 11.

Motto van de cursus is: je kunt pas goed voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt.

Thema’s van deze avonden: balans tussen draagkracht en draaglast, invulling van de zorgrol, anders leren denken, communicatie, lastige situaties en steun vragen.

U krijgt handige tips om mee aan de slag te gaan en om goed voor uzelf te blijven zorgen. Het uitwisselen van tips en ervaringen met lotgenoten vormt een belangrijk onderdeel van de bijeenkomsten. Voor aanvang van de cursus krijgt u een (telefonisch) kennismakingsgesprek.

De cursus is bedoeld voor inwoners van de gemeente Zwolle. Deelname is gratis.

Bent u naaste van iemand met psychische problemen en bent u geïnteresseerd?

Voor meer informatie of aanmelding neemt u contact op met:
ZwolleDoet!; Steunpunt Mantelzorg Zwolle, 038-4225200; www.mantelzorgzwolle.nl of met Mindfit, tel: 038- 4675680; www.mindfit.nl ; rixt.elzinga@mindfit.nl

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13