Afbeelding

Indonesische maaltijd ten bate van Flores: Sanitair zorgt voor betere hygiëne eiland

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Susan Sana houdt op 8 oktober een Fundraising dinner in het gebouw van Jubal aan de Geert Grootestraat. De opbrengst is bestemd voor ontwikkelingshulp op Flores. Waar andere goede-doelen-verenigingen soms helpen door de ogen van een westerse bril, weet Sana precies hoe het leven is te midden van slechte sanitaire voorzieningen. Ze komt namelijk zelf van dit Oost-Indonesische eiland.

Haar stichting Flores Sare Foundation zamelt dus geld in waarmee een goede riolering, toiletten en badsanitair kunnen worden gerealiseerd. Het gebrek eraan is nu nog de oorzaak van slechte hygiëne en dus ziekte en (indirect) zelfs sterfte. “Aanhoudende diarree bijvoorbeeld zorgt er voor dat kinderen ernstig kunnen uitdrogen.” Het ontbreekt op Flores niet alleen aan sanitair. Ook goed onderwijs voor iedereen is geen vanzelfsprekendheid en dat geldt al evenzeer voor gezondheidszorg. Het is een droom van Sana dat de stichting op een dag groot genoeg is om ook die zaken op te pakken. In 1993 verhuisde ze naar Nederland vanwege haar huwelijk met een Nederlandse man. Flores en haar familie is ze echter nooit vergeten. Ook om die reden keert ze vaak terug naar het eiland dat er uitziet als het paradijs. Het groen van de tropen maakt dat het wit van een Nederlandse winter altijd ver weg is. Toch is Sana blij dat ze in het welvarende Nederland woont. “Mijn dochter van 19 en zoon van 17 kunnen maar niet wennen aan de armoede als ze op Flores zijn. Het is zo anders dan ze gewend zijn. De omstandigheden in ziekenhuizen zijn er slecht en het duurt vanwege de matige infrastructuur soms al een tijd voor je in een hospitaal bent. Met alle gevolgen van dien.” Tijdens het Fundraising Dinner dat om 16.30 uur begint en waaraan tientallen vrijwilligers meewerken, kan de liefhebber van een authentieke Indonesische maaltijd aanschuiven. Voor twintig euro kan je genieten van gerechten, bereid met kruiden en specerijen die, zo verzekert Sana, de smaakpapillen in vervoering brengen. “Twintig euro is inderdaad geen geld. We huren een ruimte en doen inkopen en Gospelkoor D-Vote treedt op. Wie meer wil geven, kan een bedrag doneren in een collectebus.” Overigens kunnen de gasten zelf kiezen of ze alleen authentiek Indonesisch of ook echt pittig Indonesisch willen weten. Lachend zegt Sana: “De huisgemaakte sambal doen we er apart bij. Als je het niet gewend bent, is het behoorlijk scherp.”

Honderd gasten

Sana hoopt op ongeveer honderd gasten. In Kampen, waar ze eerder een diner voor het goede doel heeft gehouden, mocht ze 85 mensen verwelkomen. Aanmelden kan tot en met 3 oktober via de website flores-sare-foundation.org/fundraising of door te bellen met haar op 06 – 525 61 616.

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13