Afbeelding

Mijlpaal vijfduizend bezoekers binnen bereik van Het Langhuis

· leestijd 2 minuten Algemeen

BINNENSTAD – De meerwaarde en zelfredzaamheid van kunstruimte Het Langhuis werden geroemd in het cultuurdebat dat voor de vakantie werd gevoerd in de gemeenteraad. 2016 is nog lang niet voorbij en nu al is het verwachte bezoekersaantal voor dit jaar ruim overschreden. Aan de Goudsteeg kan de vlag uit zou je zeggen …

…En dat is ook zo. Voorzitter Paul van der Ham van Stichting Galerie Het Langhuis is een blij man. Nog nagenietend van een kleine vijfhonderd bezoekers tijdens Open Monumentendag eerder deze maand kan de Zwollenaar constateren dat de verzelfstandiging voorspoedig is verlopen. In het jaar voor dat Het Langhuis het zonder subsidie moest stellen, kwamen er 1.900 mensen over de vloer. Vorig jaar waren dat er 2.500 en in 2016 is de teller voorbij de 4.000 waar 3.000 was geraamd. Dat dit jaar de vijfduizend wordt gehaald is realistisch.

Niet dat succes zich louter in cijfers laat vangen, maar Van der Ham vindt het best een knappe prestatie. De locatie van het eeuwenoude pand is even feeëriek als afgelegen in één van Zwolle’s leukste straatjes, ver weg van het gedruis. Met de hulp van dertig vrijwilligers lukt het echter om Het Langhuis te maken tot een plek die een omweg waard is. De balans opmakend, stelt Van der Ham vast dat het tijd is om nieuwe stappen te zetten. Zijn ideeën hebben zowel betrekking op (nog) meer zichtbaar worden in de stad als datgene wat er al te zien is in Het Langhuis zelf aansprekend verpakken.

De recente expositie ‘Michaël – Strategies for Fighting Evil’ is daarvan een mooi voorbeeld vindt Van der Ham. “We zijn er in samenwerking met het Ikonenmuseum Kampen in geslaagd om iconen van aartsengel Michaël (tevens beschermer van de stad, red.) naar Het Langhuis te halen. We hebben daar een heel eigen draai aan gegeven door geluidskunstenaars te vragen een soundscape te maken dat bij de iconen past. Daarmee komt eeuwenoude icoonkunst tot leven en geef je er een eigentijdse dimensie aan. De vraag ‘hoe verpak je het?’ is voor ons een belangrijke.”

Het publiek de expositie in trekken, gebeurt dit najaar bijna letterlijk met alumni van de bekende kunstenaar David Bade. De meester zelf toont zijn werk in Museum De Fundatie op een steenworp afstand van Het Langhuis. Daar zit op zich al een mooi verhaal aan vast. Museumdirecteur Ralph Keuning vroeg aan Bade, die woont en werkt in het Caribisch gebied, om nieuw werk naar Nederland te verschepen en het daar af te maken. Het idee erachter? Dat Bade de wachttijd benut om te achterhalen of wat extra tijd voor reflectie leidt tot andere kunst. Bade doceert ook aan jong talent. Zijn alumni gaan straks ter plekke aan het werk in Het Langhuis. “Het wordt hier een levendig atelier met bijdrages van de Antilliaanse gemeenschap in Zwolle. Belangstellenden en passanten kunnen hier naar binnen lopen en praten met de leerlingen van Bade.” Van der Ham heeft er nu al zin in.

Verder kijkend noemt hij het stripfestival dat Het Langhuis in november gaat organiseren. Binnen de muren van ArtEZ bevindt zich de enige HBO-opleiding striptekenen die Nederland rijk is. Iets om trots op te zijn, meent Van der Ham. Eén van de ideeën is om levensgrote strips in de binnenstad te maken, waarin commentaar wordt geleverd op een actuele situatie of gebeurtenis. “De verbouwing van het voormalige Gouvernementsgebouw in de Diezerstraat, de plek waar de bibliotheek zat en straks winkelketen Zara huist, zou een een goede plek zijn. Onder de vlag van Het Langhuis kunnen ook op andere locaties dingen worden georganiseerd. Wat wij in essentie willen is bijdragen aan een sprankelend stadsklimaat.” Wat Van der Ham betreft is dat een klimaat waar kunst gedijt, prikkelt en uitdaagt. Het Langhuis overstijgend en tegelijkertijd een frisse wind door het gebouw zelf.

Op het moment voor zijn herstel haatte hij zichzelf. "Mijn leven was toen een neerwaartse spiraal naar de hel."
Ruben Runhaar debuteert met autobiografie 'Lieve klootzak' Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 uur geleden