Triathlon Zwolle (Arkema uit het water)
Triathlon Zwolle (Arkema uit het water) Hans Smit / Sportief Zwolle

Triathlon Zwolle zit vol: ‘In de huidige opzet is de rek er wel zo’n beetje uit’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)

ZWOLLE- “Vroeger was de triathlon een extreme duursport voor een selecte groep. Door de kleinere varianten is het nu een snel groeiende breedtesport.” Jeroen van Dijk, één van de organisatoren van de Triathlon Zwolle, is behept met het triathlonvirus. Net als veel anderen, zo bleek zaterdag in Stadshagen.

Prima omstandigheden tijdens de zesde editie, waarbji alleen wat blauwalg in het haventje van de Milligerplas een probleempje was. Een omzetting was daarom noodzakelijk. “Gelukkig zonder veel problemen”, stelt Van Dijk.” “We zaten in maart al vol met de inschrijving. En we hebben nu ook het NK Paratriatlon (met onder meer de wereldberoemde ex-rolstoeltennisster Esther Vergeer, red.), waarbij vooral ook logistiek het één en ander komt kijken.” In de huidige opzet is de rek er wel zo’n beetje uit, denkt Van Dijk. ”Je hebt met allerlei veiligheidsaspecten te maken. En wat denk je van al die vrijwilligers?”

De kwart triathlon wordt in de ochtend afgewerkt. Matthijs Kunzel wint, Zwollenaar Matijs Jansen wordt derde. ‘s Middags is er de achtste triathlon. Met vooral veel ‘couleur locale’, zoals favoriet Klaas Jan Arkema en ook langeafstandsloper Joep Emmen. Arkema loopt weinig averij op bij zijn minst favoriete onderdeel zwemmen, slaat toe op de fiets en hoeft bij het lopen alleen nog te controleren. Joep Emmen wordt in zijn eerste triathlon vijfde en kan daar mee leven’. “Ik had deze week wat last van buikgriep. Misschien daarom begon ik matig aan het zwemmen. Maar dit was wel kicken. Voor de eerste keer vind ik het prima zo.” Tevreden gezichten dus, niet alleen bij de Zwolse ‘toppers’, maar ook bij de teams en de individuele ‘recreanten’. Zoals de broers Theo en Bert Runhaar. Afgetraind en okselfris beëindigen de 65-plussers ieder hun eigen wedstrijd. ”De laatste keer dat we samen trainden was vijftig jaar geleden in Deventer op de ijsbaan”, lacht Bert, de jongste. Via Ruben Runhaar, zoon van Theo, was er de aanmelding. ”Het viel me niet tegen”, zegt nestor Theo en horeca-uitbater in ruste. “Ik heb er drie maanden voor getraind. Het lopen vond ik wel lastig. Welke tijd we hadden? Geen idee. Niet belangrijk. Het was mooi.”

Ronald Korterik vormde met echtgenote Marieke een team onder de naam ‘Romariek’. “Marieke liep en ik fietste en zwom. Ik kom uit de voetballerij. Bij de triathlon ben je op jezelf aangewezen. Weer wat anders. Dit spreekt mij wel aan.”

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 16 uur geleden