Daniel Abraham Gebru en Johan Procee komen aan bij Fast Forward in Zwolle
Daniel Abraham Gebru en Johan Procee komen aan bij Fast Forward in Zwolle

Wel een lintje, maar (nog) geen paspoort voor paralympisch kampioen

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - Paralympisch kampioen Daniel Abraham Gebru bracht de wielen waarmee hij naar het goud fietste in Rio de Janeiro donderdagmiddag terug bij Fast Forward in Zwolle.

De racefietswielenspecialist heeft bijgedragen aan het succes van de wielrenner die met een onderontwikkeld been goud veroverde in de wegwedstrijd op de Paralympische Spelen. Op een tijdritfiets van Zwollenaar Henk Schipper (Team Roompot) en op de wielen van Rik van Putten van Fast Forward ging Gebru optimaal uitgerust van start. In de tijdrit kwam hij net tekort voor het podium, maar in de wegwedstrijd was er goud, zei het op bizarre wijze. De twee koplopers crashten kort voor de finish waardoor de achtervolgende Gebru er met de winst vandoor ging.

Gebru wilde Schipper en Van Putten graag bedanken en overhandigde bij Fast Forward aan de Zwolse Gasthuisdijk aan beide een taart met foto en een gesigneerd, ingelijst wedstrijdshirt. De bijeenkomst was geïnitieerd door Johan Procee, bondscoach aangepast wielrennen en sinds 2014 woonachtig in Zwolle. “Er is bij de KNWU niet zoveel mogelijk qua sponsoring. Hij is geholpen door diverse mensen in het land waaronder Rik van Fast Forward. En met de fiets van Henk was er behoorlijk wat Zwolse steun.” Volgens Procee is Gebru een heel bescheiden jongen. "Hij heeft moeten leren dat je gerust om dingen kunt vragen." Van Putten wilde graag helpen en zag de ‘sponsoring’ wel zitten. Gebru was overigens niet de enige atleet die in Rio op wielen van Fast Forward rondreed.

“De beste wielen van het land”, lacht Gebru. “Maar het zijn niet alleen de wielen. Ook de ondersteuning die ik heb gekregen. Het is normaal moeilijk om sponsoren te vinden”, aldus Gebru, die koninklijk is onderscheiden, maar nog maar moet afwachten of hij een Nederlands paspoort krijgt. De zestien jaar geleden uit Eritrea gevluchte Gberu maakte op eigen houtje de tocht naar Europa en kwam in Nederland terecht. Hij heeft een verblijfsvergunning. Over vroeger heeft hij het liever niet meer. “Dat is zestien jaar geleden. Er is nu veel veranderd”, aldus de redelijk Nederlands sprekende atleet. Voor de Paralympics kreeg hij het benodigde reisdocument. Met een lintje op zak hoopt hij dat een paspoort niet lang meer op zich laat wachten.

Volgens Schipper heeft Gebru best veel pech gehad de laatste jaren. “Wij hebben hem waar mogelijk ondersteund. Maar hij heeft het uiteindelijk helemaal zelf gedaan.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
 Gebru en Van Putten
 Vlnr: Henk Schipper