De winnende van Youness Mokhtar
De winnende van Youness Mokhtar Pedro Sluiter

Eerste competitiezege PEC Zwolle: 'Had niet later moeten gebeuren'

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - Dankzij twee flitsen van klasse van Youness Mokhtar heeft PEC Zwolle eindelijk de eerste driepunter van het seizoen te pakken. De opluchting was groot in het Mac3Park stadion na de 2-1 overwinning op ADO Den Haag.

Slechts twee puntjes uit zeven duels had PEC Zwolle verzameld, maar in ADO Den Haag trof het een ploeg die ook niet overliep van het zelfvertrouwen na drie nederlagen op rij. PEC begon prima aan het duel, maar na een enthousiaste openingsfase met een schietkans voor Danny Holla verzandde het elftal van trainer Ron Jans in lange ballen en vooral balverlies. Aangezien ADO daar ook weinig tegenover zette, ontspon zich tot de rust een duel dat met gemak het predicaat degradatiewedstrijd verdiende. De eerste fluitsignalen waren hier en daar al hoorbaar.

In de tweede helft stond PEC Zwolle op, en dat terwijl het eerst nog met 0-1 achterkwam. "Het zal toch niet", dacht Jans toen Tom Trybull twee minuten na de pauze scoorde op aangeven van spits Mike Havenaar, maar de trainer hoefde niet lang te vrezen. Het antwoord kwam slechts vier minuten later. Mokhtar toonde zijn klasse met een schot van buiten 'de zestien' in de verre hoek. In een aantrekkelijke tweede helft ging PEC op jacht naar de winst. Spits Anass Achahbar kopte op de buitenkant van de paal, en aan de andere kant was ADO Den Haag ook dichtbij een doelpunt.

Uit een corner belandde de bal via via, boven doelman Mickey van der Hart op de lat. In de counter die hierop volgde verzuimde Mokhtar na een mooie passeerbeweging zijn tweede te maken. Na zeventig minuten spelen was het wel weer raak voor de buitenspeler die dit jaar terugkeerde in Zwolle na een mislukt avontuur in Saudi-Arabië. De oud-PSV'er dribbelde aan de linkerkant 'de zestien' binnen, dreigde naar binnen te kappen, ging buitenom en schoot de bal onhoudbaar in het dak van het doel.

PEC met man meer

ADO moest verder met tien man na het wegsturen van Turnbull, die in een opstootje zijn tweede gele kaart incasseerde, maar was in de slotfase toch nog gevaarlijk. Het stadion trilde van angst toen de bezoekers in de vier minuten durende blessuretijd een vrije trap mochten nemen, net buiten het strafschopgebied. Uitgerekend Sheraldo Becker, die vorig seizoen bij PEC speelde, ging erachter staan, maar de rappe buitenspeler schoot de bal in de muur. Alle wit-blauwe harten haalden opgelucht adem toen Van der Hart uiteindelijk de bal in zijn armen klemde en even later het laatste fluitsignaal klonk.

Mentale weerbaarheid

"Dik verdiend, maar het moest van ver komen. Een grote opluchting", zei Jans na de eerste driepunter van het seizoen. "Dat had niet later moeten gebeuren dan vandaag." De trainer zag PEC een week eerder tegen Ajax al een goede eerste helft spelen, maar baalde toen van het zwakke tweede bedrijf. "Die mentale weerbaarheid die we vorige week niet hadden in de tweede helft, was er nu wel. We hebben het zelf afgedwongen."