HV Zwolle Dames-Ha-Stu (Bouwman)
HV Zwolle Dames-Ha-Stu (Bouwman) Hans Smit

Omslag voor handballers fusieclub; ‘selectieteams moeten presteren’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Het was afgelopen seizoen best even slikken voor sommige jeugdspelers van de handbalverenigingen SV Zwolle en Tyfoon. Door het samenvoegen van enkele leeftijdsgroepen kon er in bepaalde gevallen voor het eerst sprake zijn van een selectiebeleid. Het was een stap op weg naar de fusie, die deze zomer leidde tot de oprichting van Travelbags/HV Zwolle. Een verandering die een kleine cultuuromslag teweeg bracht, noodzakelijk om de zo gewenste stap hogerop te maken.

“Als je een paar maanden niet presteert, kun je terug worden gezet. Dat hebben we voor dit seizoen goed gecommuniceerd aan de selectieteams. Het is nu geen punt van discussie meer, maar vorig seizoen was dat wel eens lastig”, zegt Lambert Bouwman, de afgelopen drie seizoenen al damestrainer van SV Zwolle en sinds de zomer van Travelbags/HV Zwolle.

“Je moet je er bewust van zijn dat je je plekje moet verdienen”, zegt Bouwman, die met zijn werk als trainer van dames 1 de afgelopen seizoenen een standaard zette en samen met Karolien van Ommen en Esmeralda Rigter een beleidsplan schreef waarin vooral de jeugd centraal staat. Marco Askamp werd aangetrokken als jeugdcoördinator en Frans Ruth kwam als trainer voor heren 1. “Marco schrijft op dit moment een beleidsplan voor de jeugd, waarmee we onze trainers gaan faciliteren en opleiden”, vertelt Martin Kouwen, als bestuurslid technische zaken de schakel tussen het ‘handbaltrio’ en het bestuur. Trainers die elkaar beter maken en daardoor ook de leden, het moet uiteindelijk leiden tot een sportieve vlucht. Met als ultiem doel: uitkomen op divisieniveau (landelijk dus).

Een streven dat staat, maar waar op dit moment geen termijn aan wordt gesteld. Kouwen: “We zijn afhankelijk van hoe bijvoorbeeld de gemeente ons ondersteunt. Door de recente zaalhuurverhogingen zijn de verhoogde sponsorinkomsten sinds de fusie grotendeels opgegaan aan de zaalhuur. Als wij als vereniging niet kunnen putten uit bijvoorbeeld inkomsten van een kantine tijdens het binnenseizoen, onze leden niet kunnen inzetten op taken binnen een zaal, dan kunnen wij onze ambities niet nakomen.” Travelbags/HV Zwolle hoopt op termijn te participeren in de exploitatie van een sporthal.

Bouwman: “We willen als vereniging een stap omhoog, maar dat valt en staat met de randvoorwaarden. Met alle selectieteams (twee seniorenploegen m/v plus A1, B1 en C1, MdR) wil je eigenlijk twee keer per week trainen, maar dan loop je elkaar voor de voeten in de zaal. ’s Avonds na tien uur is er wel ruimte, maar ja, wie wil er zo laat trainen? “

Lees onderaan deze pagina over de competitiestart.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30