Rubberkorrels spatten op van het kunstgrasveld op het Hoge Laar
Rubberkorrels spatten op van het kunstgrasveld op het Hoge Laar Frank van Hienen

Gemeente ziet geen reden niet te spelen op kunstgras

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - Volgens de gemeente Zwolle is er geen aanleiding om aan te nemen dat de kunstgrasvelden in de stad gevaarlijk zijn om op te spelen.

Deze week werd naar buiten gebracht door tv-programma Zembla dat rubberkorrels waar veel kunstgrasvelden mee zijn ingestrooid een gevaar zouden kunnen vormen voor de gezondheid. Volgens Zembla schiet een eerder onderzoek van het Rijksintituut voor Volksgezondheid en Milieu, waaruit zou blijken dat de korrels niet schadelijk zijn, tekort. De makers onthulden dat onder druk van Nederland in de Europese Unie geen strengere regels zijn gaan gelden.

Het eerdere onderzoek is te kleinschalig geweest en om onduidelijke redenen is een aantal van de afgenomen urinemonsters niet meegenomen in de resultaten. De KNVB wil snel een nieuw onderzoek.

De gemeente Zwolle laat in een bericht op de website weten dat er geen aanleiding is om niet te spelen op de kunstgrasvelden of om het kunstgras voortijdig te vervangen. In Zwolle zijn er slechts enkele kunstgrasvelden met rubberkorrels ingestrooid. De meeste kunstgrasvelden in Zwolle zijn voorzien van kunststof infill (TPE) en niet van rubberkorrels.

In Zwolle speelt SVI op kunstgrasvelden met het zogenaamde rubbergranulaat (SBR), met uitzondering van het hoofdveld. De club geeft uitgebreide informatie op de website over de onderzoeken, en laat weten dat het geen aanleiding ziet om niet op de velden te spelen. Het RIVM verwacht niet dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico’s voor de gezondheid en stelt dat er nu geen reden is om te stoppen met sporten op kunstgrasvelden. De uitkomsten van een nieuw onderzoek door de Europese Commissie worden begin 2017 verwacht. SVI volgt de richtlijnen van het RIVM.

In Zwolle ligt er ook op het Hoge Laar een kunstgrasveld met rubberkorrels. Dieze West, Ulu Spor en HFC Storica maken gebruik van dit veld. Ulu Spor heeft op haar Facebookpagina een brief gepubliceerd van de KNVB, namens de directeur van het amateurvoetbal.

Vv Berkum en voetbalvereniging Wijthmen hebben hun oefenhoeken zelf voorzien van kunstgras ingestrooid met rubberkorrels. De Zwolse kunstgrasvelden voor hockey en korfbal zijn met zand ingestrooid en bevatten dus geen rubberkorrels.

Lees hier het bericht op de website van de gemeente Zwolle.