Rugbyclub Zwolle-RFC Haarlem (Zwolle in de aanval)Foto: Pedro Sluiter
Rugbyclub Zwolle-RFC Haarlem (Zwolle in de aanval)Foto: Pedro Sluiter Pedro Sluiter

'Tachtig minuten oorlog en daarna in het clubhuis een biertje met elkaar'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – "Als het close is, weet iedereen de stand wel hoor", verzekert trainer/speler Arjan Scheve van Rugbyclub Zwolle tijdens de wedstrijd tegen RFC Haarlem. "Daar moeten we misschien nog eens een sponsor voor vinden, voor een scorebord", glimlacht Scheve. Na afloop is de scheidsrechter de enige die het zeker weet: 18-45.

Er heerst een gemoedelijk sfeertje langs het rugbyveld op sportpark De Marslanden, waar partners, moeders, rugbyers van andere RCZ-teams en een verdwaalde liefhebber -bij elkaar rond de zeventig toeschouwers- zien hoe het vlaggenschip van de vereniging naar behoren speelt tegen één van de titelkandidaten in de tweede klasse.

“Jammer dat hij niet scoort, want dan hadden we gelijk kunnen komen”, zegt Scheve als de stand 5-12 is. Hij is Ruben Trienekens en de ‘scrumhalf’ van dienst wordt net voordat hij de achterlijn bereikt, achterhaald en getackeld. Met de stand zit het zo: de bal voorbij de achterlijn op het gras drukken (een ‘try’) levert vijf punten op. Vervolgens mag er vanaf een metertje op twintig, ter hoogte van waar de bal op de grond is gedrukt, een vrije bal op doel worden geschoten. Een zogenaamde conversie. Deze is twee punten waard. Het loont dus om de ‘try’ zoveel mogelijk in het midden van het veld ‘te drukken’.

De snelle Trienekens haalt na rust de achterlijn wel, tot dolle vreugde van supporters en teamgenoten. De conversie, vanuit de hoek, gaat net naast. “Het was zwaar, maar wel lekker”, zegt de rugbyer als hij het veld afloopt. “Verliezen is altijd vervelend, maar we hebben het als team goed gedaan”, aldus Trienekens, die in RFC Haarlem een team ziet dat veel beter georganiseerd is.

RC Zwolle speelt na het kampioenschap voor de derde maal in de tweede klasse. De vorige twee keren was handhaving te hoog gegrepen. Nu is er meer vertrouwen in een goede afloop, zeker na de seizoenstart. De wedstrijd tegen Haarlem wordt weliswaar dik verloren, net zoals de openingswedstrijd, maar tussendoor behaalt RC Zwolle twee overwinningen. “We hebben een bredere selectie, er zijn nu twee herenploegen. De club is de laatste jaren sowieso gegroeid”, weet Trienekens, die geniet van het spel en van de sfeer na afloop. Voor hem is rugby ‘tachtig minuten oorlog en daarna in het clubhuis met elkaar een biertje drinken.’ Respect voor de tegenstander, en de scheids, is een groot goed in het rugby. Het is al vaker gezegd en geschreven, maar het blijft mooi om te zien hoe de spelers elkaar na het laatste fluitsignaal bedanken en een haag vormen voor de winnende partij. Scheve: “Als dat na een voetbalwedstrijd gebeurt, zou het de hele wereld overgaan."