SVI-voorzitter Harro Velthuis (kunstgras rubberkorrels)Foto: Pedro Sluiter
SVI-voorzitter Harro Velthuis (kunstgras rubberkorrels)Foto: Pedro Sluiter Pedro Sluiter

Kunstgrasdiscussie woedt voort; ‘RIVM zet geloofwaardigheid niet op het spel'

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Ook de voorzitter van SVI, Harro Velthuis, heeft het laatste nieuws rondom kunstgras in Nederland gehoord, maar gehaast zich te zeggen dat de actie van Ajax, om per direct een groot deel van de kunstgrasvelden te vervangen, niets te maken heeft met de discussie over de veiligheid ervan.

En dat is ook zo. De actie van Neerlands grootste club is het gevolg van een andere discussie die er woedt over de nepsprieten. Namelijk of het spelen daarop ongunstig is voor de toch al zo verslechterde concurrentiepositie van Nederland in Europa, prestatief gezien.

Velthuis benadrukt dat er bij SVI al vijftien jaar op kunstgras met rubbergranulaat wordt gespeeld en dat er nog nooit een gezondheidsklacht is geweest. Er is de afgelopen week bij SVI één melding binnengekomen van een ouder die zich zorgen maakt over de mogelijk schadelijke gevolgen van het spelen op de rubberkorrels.

Het is de vraag die sportminnend Nederland nu al anderhalve week bezighoudt. Zijn de rubberkorrels waarmee zo’n tweeduizend kunstgrasvelden in Nederland zijn ingestrooid schadelijk voor de gezondheid, en mogelijk zelfs kankerverwekkend? En in welke mate? Alleen bij inname of is contact ook schadelijk?

In Zwolle spelen en/of trainen Ulu Spor, Dieze West, SVI, Wijthmen en Berkum op velden waar de korrels overheen zijn gestrooid. Sinds er begin deze maand door tv-programma Zembla naar buiten werd gebracht dat het onderzoek naar de veiligheid van die korrels verre van representatief was, is sportland Nederland in rep en roer. De rubberkorrels worden gemaakt van gebruikte autobanden en dat is chemisch afval.

In Zwolle blijft het rustig, maar het is een lastige situatie voor de clubs. Ze kunnen moeilijk anders dan de richtlijnen volgen van het RIVM en de KNVB. Die houden vol dat de gezondheid niet in het geding is en de gemeente Zwolle volgt die lijn.

Geen alternatief

Ulu Spor-voorzitter Erman Schuurman verwoordt goed de spagaat waar veel clubs in verkeren. “Op het moment dat wij zeggen dat we er niet op willen spelen is er voor ons geen alternatief. We kunnen niet uitwijken. Als de gemeente zegt dat het veilig is, gaat zij ons ook niet helpen met uitwijkmogelijkheden”, zegt Schuurman. Het lijkt hem overigens sterk dat het spelen op de rubberkorrels gevaarlijk is. “De stelling dat het minder gevaarlijk is dan barbequen, kon wel eens heel juist zijn.”

Sterk overdreven

In Wijthmen maakt men zich ook niet druk. Voorzitter van de vv Wijthmen, Frans Kerkum: “Uit ervaring met mijn eigen werk in de ecotoxocologie, vermoed ik dat het wel meevalt. Ik vind het eigenlijk sterk overdreven wat er nu gebeurt. Iedereen maakt zich druk over die rubber korrels, maar wat er in ons drinkwater zit aan medicijnen en hormonen, daar hoor je niemand over. Terwijl we dat ook gewoon binnenkrijgen. Maar we moeten het onderzoek afwachten. Ik heb alle vertrouwen in het RIVM. Wij hebben geen afzeggingen of berichten van ongeruste ouders gekregen. Het is wel een lastige situatie. Toen we het veld aanlegden was hier geen sprake van en de gemeente wilde ook alleen meewerken als we die rubber korrels zouden gebruiken. Als je het nu zou aanleggen, zou je misschien wel voor een andere korrel kiezen.”

Berkum-voorzitter Jan-Teun Fuller, die zegt dat er bij zijn club zich ook geen bezorgde leden hebben geroerd, vindt het belangrijk dat de clubs één gezamenlijk standpunt innemen. “We hebben de gemeente gevraagd om daar het voortouw in te nemen.”

Voor alle clubs geldt voorlopig: de zorgen worden serieus genomen, maar zijn geen reden om niet te spelen op de rubberkorrels. “We wachten nu op het RIVM, en het nadere onderzoek. Dan pas weten we waar we staan. Wij kunnen ook niet veel anders”, zegt SVI-voorzitter Velthuis. “Het zou mij verbazen als het daadwerkelijk schadelijk is, maar je weet het niet. Als het RIVM zegt dat er niet op gespeeld mag worden, hangende het onderzoek, dan sluiten wij het veld. Maar je moet niet onnodig stemming lopen maken. Nogmaals: wij voetballen al vijftien jaar op die korrel en hebben er nog nooit gezondheidproblemen mee gehad.”

Het kritieke punt, dat de RIVM nu oordeelt over haar eigen onderzoek, blijft wringen. Toch? Velthuis pareert door te zeggen dat een overheidsinstantie als deze niet het risico loopt te spreken over veilige velden als de gezondheid in het geding is. "Dan zetten ze hun eigen geloofwaardigheid op het spel."

Afbeelding
Paleis Het Loo: een dagje uit voor iedereen Partnerbijdrages 1 uur geleden
Gerjo (links) en Adri-Jan Rigter met het nieuwe logo en de bouwtekening van de renovatie.
Gait Rigter stapt over naar Bike Totaal: dezelfde naam, een andere uitstraling Partnerbijdrages 1 uur geleden
Afbeelding
Driezorg en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht gaan samen verder als Vereen Algemeen 2 uur geleden