Afbeelding

Haringman Raymond Haasnoot uit Katwijk zaterdag 29 oktober in Zwolle bij Vigilde Hans Visscher aan de Melkmarkt

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Zaterdag 29 oktober bij Visgilde Hans Visscher aan de Melkmarkt haringsnij- en proeverij, Raymond Haasnoot uit Katwijk laat u zaterdag 29 oktober alles over haringsnijtechnieken zien en laat u ook proeven, Haring met of zonder ui , engels of hollands gesneden, hoe gezond, onze haringman weet overal antwoord op!

De haring is een slanke kleine vis. Ongeveer een kwart van zijn lichaamsgewicht kan uit vet bestaan. Haring wordt acht tot tien jaar oud. Na twee tot drie jaar is de haring volwassen en ongeveer twintig centimeter lang. Lange tijd was de vis sterk overbevist, maar door strenge quota gaat het nu weer goed met de soort.

Hollandse Nieuwe
Vanaf half mei tot juli 'vreet' de haring zich lekker vet. Dit is dan ook de periode waarin we de vetste haringen kunnen vangen. Haring mag alleen Hollandse Nieuwe worden genoemd als hij minimaal 16 procent vet bevat en op de traditionele Hollandse manier is gekaakt, gezouten en gefileerd.

Kaken

Bij het kaken worden met een speciaal mesje de kieuwen en de ingewanden van de nog niet geslachtsrijpe haring verwijderd, op de alvleesklier na. Enzymen uit de alvleesklier laten de haring ‘rijpen’. Het zouten of pekelen is van belang voor het bewaren. Bovendien wint de haring door het zouten aan smaak.

Uitjes en zuur?
De oorsprong van gesnipperde uitjes bij de haring wordt toegeschreven aan het zouten. Om het vele zout en de tranigheid van de haring te verhullen werd de vis met een uitje gegeten. In sommige regio’s wordt er ook een stukje zuur aan toegevoegd.

Eten Nederlanders overal dezelfde haring?
Nee! In ons land zijn er veel regionale smaakvoorkeuren. Die zijn historisch gegroeid. Haring die ‘ver’ moest reizen werd door zouting beter geconserveerd. Maar in Vlaardingen, dat lange tijd de belangrijkste aanvoerplek voor haring was, werd de haring verhoudingsgewijs minder gezouten. Die kwam zo van boord. In de omgeving van Rotterdam houden de liefhebbers nog steeds meer van een kleine minder gezouten haring, terwijl de Amsterdammers graag een grote doorgerijpte haring eten. In het noorden van het land gaat de voorkeur uit naar een grovere minder gezouten haring, terwijl Brabanders liever een kleine, ietwat zoutere haring willen happen. Ieder zijn meug dus.

Haring gezond?
De uitdrukking: ‘Haring in het land, dokter aan de kant’ is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Haring zit barstensvol goede voedingstoffen. De eiwitten zijn van hoge kwaliteit en hebben een gunstig effect op onze spieren, organen en zenuwstelsel. Het vet van de haring bestaat uit onverzadigde vetzuren (omega3). Deze vetzuren verlagen het cholestorolgehalte in het bloed en verlagen de kans op hart-en vaatproblemen.