Foto Pedro Sluiter
Foto Pedro Sluiter

PEC ten koste van VVV Venlo naar laatste zestien KNVB Beker

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - PEC Zwolle heeft de laatste zestien bereikt van het toernooi om de KNVB Beker.

In het Mac3Park stadion plaatste PEC zich voor de volgende ronde dankzij een 2-1 overwinning op VVV Venlo. De nummer drie van de Jupiler League had lange tijd weinig in te brengen tegen de formatie van trainer Ron Jans, die de weg naar boven weer heeft gevonden. Uit de laatste drie competitieduels werden zeven punten gepeurd.

PEC was van meet af aan de bovenliggende partij en ging, rustig opbouwend, op jacht naar de openingstreffer. Na wat mogelijkheden was de eerste honderd procent-kans, na een half uur spelen, gelijk raak. Kingsley Ehizibue schoof met links een afvallende bal in de verre hoek: 1-0. PEC liet de teugels hierna vieren, maar VVV profiteerde niet. Op slag van rust wisten de bezoekers geklungel in de PEC-defensie niet af te straffen.

PEC kwam sterk uit de kleedkamer en leek de wedstrijd te beslissen toen Youness Mokhtar in de 51ste minuut de 2-0 binnen schoot op aangeven van Ehizibue. Kansjes op de 3-0 werden gemist - Mokhtar raakte nog de paal- en in het laatste kwartier liet PEC zich te ver terugdrukken. Het werd nog spannend toen Bram van Polen achterin balverlies leed en Joey Sleegers er met een lobje 2-1 van maakte in de 83ste minuut.

Terwijl PEC in de omschakeling verzuimde het duel te beslissen, leidde wederom slordig balverlies, ditmaal van invaller Ryan Thomas, nog een kans voor VVV in. Jonathan Opoku schoot een minuut voor tijd net voorlangs het doel van Mickey van der Hart. Het slotsignaal kwam als een verlossing voor de bekerwinnaar van 2014.

"Onnodig", vond Bart Schenkeveld. "Ik denk dat als we het goed uitspelen, we hier met 5-0 winnen", aldus de verdediger van PEC. VVV-trainer Maurice Steijn noemde de Zwolse zege verdiend. "En dat is ook helemaal niet erg, maar ik had wel meer partij willen geven."

'Een heel mooie prijs'

"Tot aan de 2-1 is het een makkelijke wedstrijd. En dat dwingen we zelf af. Door de manier waarop je die wedstrijd begint, maak je het jezelf makkelijk. We hadden veel kansen op de 3-0 en ook na de 2-1 nog op de 3-1", zegt Mokhtar, de laatste weken zo goed op dreef en ook vanavond weer belangrijk. De creatieve aanvaller was net vertrokken bij PEC toen de club de 'denneappel' won, drie seizoenen geleden. "Ik moet zeggen dat ik daar wel van baalde. Jongens die hem hebben gewonnen, vertellen hoe mooi dat is. Het is gewoon een heel mooie prijs. En je gaat direct Europa in."

IJsselderby

Mokhtar merkte tijdens de wedstrijd dat de fans al gedeeltelijk met hun hoofd bij de wedstrijd van zondag waren. Dan komt aartsrivaal Go Ahead Eagles op bezoek. De ploeg uit Deventer werd verrassend uit het bekertoernooi gekegeld door amateurclub Jodan Boys. "Wij hebben gewonnen, zij hebben verloren. Dat is wel een voordeel voor ons", denkt Mokhtar. "Wij krijgen steeds meer vertrouwen."

 Foto Pedro Sluiter
 Foto Pedro Sluiter
 Foto Pedro Sluiter
 Foto Pedro Sluiter
 Foto Pedro Sluiter
 Foto Pedro Sluiter
 Foto Pedro Sluiter
 Foto Pedro Sluiter
 Foto Pedro Sluiter
 Foto Pedro Sluiter