Opstootje tijdens PEC Zwolle - Go Ahead Eagles
Opstootje tijdens PEC Zwolle - Go Ahead Eagles Pedro Sluiter

PEC Zwolle wint IJsselderby van Go Ahead Eagles en breidt zegereeks uit

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt) ZWOLLE - Nergens en nimmer worden mannen meer jongens dan nadat de grote vijand op een voetbalveld is verslagen. Lang, lang, lang na het laatste fluitsignaal, als de Go Ahead Eagles-spelers al lang zijn afgedropen, draaft Kingsley Ehizibue met een vlag op en neer voor ‘Noord’. Voor hem, in wankel evenwicht op de reclameborden, hossen zijn medespelers op de maat van het massaal gezongen: ‘En wie niet springt, die is een Eagle’.

Er waren vooraf fans die zich afvroegen of de spelers wel begrepen wat 'De IJsselderby' precies betekent. Profvoetballers, broodvoetballers, veel nieuwe jongens van ver…en wilden zij wel tot voorbij het gaatje en het betamelijke gaan om deze wedstrijd te winnen? Het antwoord op deze onzekerheid wordt na afloop gevangen in de scene voor het fanatieke vak. Bram van Polen zweept met twee armen het fanatieke publiek nog maar eens op. Alsof ze het nodig hebben, aanmoediging na een 3-1 zege op de aartsrivaal uit Deventer. De ereronde van PEC vindt plaats in een kolkend Mac3Park stadion; de euforie rolt in golven van geluid van de tribunes.

Het is euforie die mede zo groot is door de tumultueuze slotfase waarin de thuisploeg vervaarlijk op het randje balanceert. Slotminuten waarin het publiek tussen hemel en aarde heen en weer wordt geslingerd.

Mickey van der Hart mag zich onderscheiden met twee beslissende reddingen, scheidsrechter Gözübüÿuk deelt een rode kaart uit aan Sander Fischer, die de doorgebroken Anass Achahbar lastig valt als deze richting doel gaat. Vrije trap, randje zestien. Het gejuich om de rode kaart verstomt pas als Danny Holla zijn aanloop neemt en de bal met veel gevoel over het muurtje en in de winkelhaak krult. Tussen ‘schieten’ en ‘tegen de touwen’ zit een halve seconde prachtige stilte die bol staat van verwachting en hoop.

De treffer gooit het duel op slot; de oorlog is gewonnen, al volgt er nog wel een opstootje rond Wouter Marinus. De uitzinnige vreugde komt met het betreden van de catacomben in wat rustiger vaarwater. Bram van Polen glimlacht en bolt zijn vuist; Ron Jans lacht en geeft op kalme toon zijn zienswijze. En om doelpuntenmaker Mustafa Saymak te kunnen verstaan, is zelfs bijna een versterker nodig – zo bescheiden fluistert Saymak. Maar ja, hij moet dan ook terug naar Deventer…

KNVB Beker

PEC Zwolle heeft de weg naar boven ingezet. In de competitie heeft het nu tien punten verzameld uit de laatste vier duels. Eerder deze week bereikt PEC de laatste zestien van de KNVB Beker ten koste van VVV Venlo. In eigen huis werd het 2-1 tegen de ploeg uit de Jupiler League. In de achtste finales speelt PEC thuis tegen FC Utrecht.