Afbeelding
Margriet van Bruchem

Paard en Gedrag: "Als hij gaapt dan is hij moe"

· leestijd 1 minuut Algemeen

Paarden zijn meesters in het communiceren en in het aanvoelen van (spier) spanning, hartslag en welbevinden van de ander. Zij reageren daarop door middel van natuurlijk gedrag. Dat doen ze onder elkaar, maar ook wanneer ze onder de mensen zijn. In mijn coachingspraktijk “Hyndernis” zet ik het paard in als mede coach. Ik gebruik het natuurlijk gedrag van het paard en vertaal dat naar degene die wordt gecoacht, men noemt dat ook wel het spiegelend vermogen van het paard.

Veel mensen hebben geleerd nooit achter een paard te gaan staan, want dan trapt hij. Of ”als hij zijn oren naar achteren heeft, dan is hij boos”. Natuurlijk zit daar een kern van waarheid in, maar eigenlijk doen we het paard en zijn gedrag hiermee vreselijk tekort. Neem nu bijvoorbeeld het gapen van een paard.

Paarden gapen net als mensen in verschillende situaties. De gaap van een paard ziet er, afhankelijk van de situatie waarin het paard gaapt, verschillend uit. Na het rusten gapen paarden, meestal rekken ze zich hierbij ook uit. Wanneer een paard pijn in zijn buik heeft, kan hij ook gapen. Wanneer een paard gemasseerd wordt, kan hij ook gapen, omdat hij zich ontspant.

In mijn coachingssessies zie ik vaak gapen op momenten dat degene die gecoacht wordt ( de coachee) spanning ervaart. Het paard voelt de spanning van de coachee en “gaapt dit van zich af”. Meestal volgt na zo’n gaap een kauw -of lik beweging. De spanning van diegene betekent overigens niet altijd dat hij of zij bang is voor het paard, maar heeft veel vaker te maken met het onderwerp of de gedachte waar we op dat moment over praten, welke spanning oproepen bij de coachee. Het paard “spiegelt” op dat moment de spanning die hij voelt.

Karin Kolthof(1968) is persoonlijke coach bij haar eigen bedrijf ”Hyndernis Paard en Coaching”. Zij coacht volwassenen, kinderen en jongeren, maar ook teams van bedrijven en zet daarbij haar paarden in. .

Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 5 uur geleden
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 18 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 22 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 22 uur geleden