Hugo Noomen haalt uit. Fraser Smith kijkt toe.
Hugo Noomen haalt uit. Fraser Smith kijkt toe. Tennekes

Topvolleybal Zwolle balend met lege handen na cruciale misverstanden in derde set

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE – Het staat 1-1 in sets en Coníche Topvolleybal Zwolle en Vallei Volleybal Prins zijn ook in de derde set aan elkaar gewaagd als er te midden van een groepje Zwolle-spelers zomaar een bal op de grond valt, en daarna nog één. Spelers kijken ernaar. Irritatie, teleurstelling en boosheid vechten een paar seconden lang om voorrang. Het gat van vier punten (17-21), dat mede hierdoor ontstaat, maakt Zwolle niet meer goed.

De veer is gebroken. In de vierde set loopt Prins geleidelijk aan weg bij de thuisploeg. Zwolle werkt één wedstrijdpunt weg, maar capituleert op het tweede. Setstanden: 22-25, 28-26, 21-25 en 20-25. Cruciale fouten, beaamt speler/trainer Thijs van Noorden. "Je voelde daarna de hoop en de energie wegvloeien. En het duurt te lang voordat we weer opkrabbelen, dan staan we al weer zes punten achter in de vierde set."

De miscommunicatie is inherent aan het feit dat de ploeg een volledig nieuwe samenstelling heeft, met vrijwel alleen maar spelers die nog moeten wennen aan het eredivisie-niveau. "Communicatie, ervaring, afstemming met elkaar, zeg het maar. We zijn nog niet zo goed op elkaar ingespeeld. Aan de andere kant gaat er steeds meer goed. Maar als je wedstrijden wilt winnen, mag dat soort dingen niet gebeuren", beseft Van Noorden.

Geen nette woorden

Middenspeler Hugo Noomen: "Het zijn geen nette woorden, maar ik sta hier gewoon met een k*t-gevoel. Het was echt helemaal niet nodig vandaag. Persoonlijke fouten, misverstandjes binnen het team. Een optelsom van dingen die niet lekker lopen", baalt de volleyballer die vorig seizoen met Rebelle Dieren uitkwam in de eerste divisie (het derde niveau). Noomen is zelf betrokken bij de eerste bal die 'zomaar' op de grond valt. "De spelverdeler (Jordan Matters, MdR) dacht dat ik naar de bal ging, maar ik ging juist aan de kant zodat hij naar de bal kon. Dat zijn dingen die niet mogen gebeuren. Die tweede bal was helemaal schandalig dat die viel. Als we die twee punten scoren, is het een heel ander verhaal", denkt Noomen, één van de vele nieuwe jongelingen afkomstig van een lager niveau. "Een stap waar ik aan toe was, maar ik wordt nu wel erg in het diepe gegooid", doelt de twintigjarige op het feit dat er al veel van hem gevraagd wordt. "We hebben als doel handhaven. Als dat niet lukt, zou dat een heel bittere pil zijn. Maar we gaan er nog steeds vanuit dat dit gaat lukken."

VC Zwolle 2

Het zou Coníche Topvolleybal Zwolle helpen als de spelers van het tweede (van VC Zwolle) nog vaker beschikbaar zijn. Reinold Schoonhoven en Thomas Botter zijn er bij tegen Vallei Prins, maar Jonas Mulder ontbreekt. Van Noorden: "Jonas willen we volgende week gebruiken, omdat we dan ook een tegenstander treffen waar we kans tegen hebben. De jongens van het tweede kunnen maximaal twee wedstrijden per maand meedoen, dus daarin zijn we beperkt. Wat mij betreft hebben we ze er zoveel mogelijk bij, maar dan gaat het tweede daar last van hebben. Dat is niet de bedoeling, maar als het wel nodig is, moeten we met elkaar in overleg gaan.”