Onderonsje tussen Rosheuvel en Schenkeveld (rechts) na afloop.
Onderonsje tussen Rosheuvel en Schenkeveld (rechts) na afloop. Pedro Sluiter

PEC Zwolle weet de muur van Roda JC niet te doorbreken en blijft steken op 0-0

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)

ZWOLLE - Er zijn nul-nul-wedstrijden waarbij je je vingers aflikt. Doelpuntloze gelijkspelletjes die bol staan van kansen, missers, rode kaarten, niet gegeven strafschoppen en opstootjes waarbij alle wisselspelers van de bank komen omdat de adrenaline ze daartoe dwingt. Zo’n 0-0 was PEC Zwolle-Roda JC niet.

Beter een week te laat dan nooit: Mickey van der Hart uitgeroepen tot man van de wedstrijd. Of zoals dat in het MAC3PARK stadion heet: de Kieskeurig.nl Best Reviewed Man of the Match. Daarmee krijgt Van der Hart deze zaterdagavond de eer die hij na afloop van de IJsselderby eigenlijk had moeten krijgen. Na deze saaie wedstrijd, waarin hoogtepunten schaarser zijn dan bescheidenheid in het karakter van Cristiano Ronaldo, zou het passender zijn geweest helemaal niemand de gesponsorde eer te doen toekomen. Of iedereen op de tribune de goodybag te schenken – want het was een lange zit als toeschouwer. En het begon allemaal nog wel zo hoopvol.

Zaterdagavond, lichtmasten aan. Aftrap kwart voor negen. Het stadion zit zoals altijd weer (bijna) vol, de supportersvereniging viert haar veertigjarig bestaan, het uitvak van Roda lijkt vlak voor aanvang in vreugdevuur te ontsteken en de gewonnen IJsselderby ligt nog vers in het geheugen.

Maar die positieve sfeer loopt te hoop op de gele muur die Roda JC vormt. De nummer 17 van de Eredivisie is niet gekomen om te voetballen voor drie punten, maar de Koempels hebben Kerkrade verlaten om een remise af te dwingen. Of zoals Bram van Polen Na afloop opmerkt: “Ze parkeerden de bus.” Een tactiek waar PEC vanavond geen antwoord op heeft.

De vermeldenswaardige hoogtepuntjes? Een schot op de paal van Rosheuvel (Roda), een bal van Saymak die op de lat uiteen spat, een inzetje van Menig, een poging van Holla, een afgekeurd doelpunt van Brock-Madsen en een gevaarlijke sliding van Van der Pavert op Roda-aanvaller Mitidis - waar scheidsrechter Kuipers zomaar een strafschop voor had kunnen geven. Met een ‘door-het-oog-van-de-naald-gekropen’-inzicht meldt PEC-trainer Ron Jans dat er aan dat laatste incidentje inderdaad ‘een geurtje’ zat. Zoals hij ook zag dat het geen wedstrijd was waar iemand vrolijk van kon worden. Aan de andere kant: na de stroeve start betekende dit punt wel de vijfde wedstrijd op rij waarin in ieder geval niet werd verloren.