Afbeelding

Eefje de Visser komt naar Hedon met een voller en rijker geluid

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – “Ik hoop altijd dat mensen zichzelf met mijn muziek een beetje kunnen vergeten. Dat ze in een soort trip raken.” Eefje de Visser probeert dat zeker weer als ze op 2 december met haar band haar opwachting maakt in Poppodium Hedon.

“We spelen nummers van alle drie mijn albums met de nadruk op het laatste, ‘Nachtlicht’, dat begin dit jaar is verschenen. Het wordt een energieke show met een combinatie van zang, elektronica en akoestische instrumenten. Heel gevarieerd. Naast mooie nummers, brengen we veel energie op het podium. Daarvoor werken we met een mode- en lichtontwerper om ook visueel het nodige te bieden, zodat bezoekers niet alleen een verzameling losse liedjes krijgen te horen”, legt de zangeres uit.

Barcelona

Eefje de Visser ging voor inspiratie voor ‘Nachtlicht’ onder meer naar Barcelona. “Na mijn tweede plaat ‘Het is’ vond ik het niet zo inspirerend om in de eigen woonplaats te zijn. Ik keerde wat in mezelf en dat leverde een meer introvert album op. In Barcelona kreeg ik het stadsleven meer mee; je bent meer ‘buiten’, waardoor ik muzikaal een nieuwe stap kon maken. Zo merk je dat je dat de omgeving waarin je op dat moment leeft, je veel biedt. De zee heeft daarin ook een rol gekregen.”

Invloeden

‘Nachtlicht’ heeft daarmee een andere sfeer gekregen, waarvan ze zegt dat ze die minder makkelijk kan benoemen. Recensies die spreken over ‘een evolutie’ en ‘een nieuwe weg’ snapt De Visser wel. “Al vanaf mijn eerste plaat ‘De Koek’ breng ik een combinatie van liedjes met elektronica en beats. Het voorgaande album ‘Het is’ was meer Iers, heel sussend, heel rustig voor de oren. Ik blijf met mijn muziek echter wel bij Indie-pop, maar nu inderdaad met andere invloeden. De muziek op ‘Nachtlicht’ geeft een wat zuidelijker gevoel. Ik vind het belangrijk te veranderen in arrangementen en klanken. Dat heb ik altijd al gedaan, maar nu verder uitgediept. De muziek wordt daardoor gevoeliger. ‘Nachtlicht’ is de plaat die ik eigenlijk altijd al had willen maken. Wat dat betreft is dit album inderdaad een hele overgang. Live komt die energie overigens veel beter over; ze wordt veel meeslepender, veel energieker.

Flexibel

“’Nachtlicht’ hebben we voor het eerst met de band geproduceerd”, vervolgt De Visser over het proces. “Voorheen deed ik dat met producers, met z’n tweeën of drieën. Nu heeft gitarist Jacob van de Water het album mede-geproduceerd en ook een producent uit Gent heeft veel gedaan. Dat we Nachtlicht met een vaste groep hebben gemaakt, levert een voller en rijker geluid op. Het proces was vrij flexibel, iedere bandlid heeft wel wat bedacht. Hoewel het album op mijn naam als solo-artiest staat, zou het net zo goed van de band kunnen zijn.”

Een vierde album is nog niet op komst, maar de zangeres verklapt tussendoor altijd bezig te zijn met het schrijven van liedjes. “We zijn nog niet weer de studio ingedoken. Nu zijn we aan het toeren in Nederland en België, waar ‘Nachtlicht’ ook goed aanslaat.”