Afbeelding

Joska Jalving zoekt deelnemers hardloopgroep kankerpatiënten “Ik train nu voor de wedstrijd van mijn leven”

· leestijd 2 minuten Algemeen

Zwolle - Een stralende verschijning is ze, Joska Jalving. 43 jaar, samenwonend, twee kinderen en aan het werk als visual identity manager. En: ziek. Joska weet sinds begin september dit jaar dat ze borstkanker heeft. Heel even stond haar wereld stil. Maar haar leven is haar oh-zo dierbaar, dus herpakte ze zich. “Er is zoveel wèl. Voor mij stopt het leven niet, het is hooguit een mindere periode waarmee ik heb te dealen. Ik ga echt niet thuis zitten wachten totdat ik weer beter ben en geloof me, ik heb nog een heel intensief traject voor de boeg. Ik wil in beweging blijven omdat ik weet hoe belangrijk dat is. Daarom wil ik zo graag blijven sporten.” Joska helpt running therapeut Adri Kroes om een hardloopgroep te starten met kankerpatiënten.

Levensduur en welzijn

Afgelopen maand volgde Joska een workshop bij het Expertisecentrum Voet & Beweging. Adri Kroes, running therapeut, sportrustencoach en verpleegkundige, gaf er een presentatie over kanker en hardlopen, en over het positieve effect van bewegen op je mentale en fysieke gezondheid. Joska: “die avond hoorde ik van Adri precies wat ik wilde horen. Bewegen is en blijft zo belangrijk. De afgelopen twee jaar heb ik meer geïnvesteerd in mijn gezondheid. Ik was te zwaar en vond dat mijn lijf niet meer paste niet bij mijn leven. Ik stelde een duidelijk doel: meedoen aan een achtste triatlon in mei 2015. Dat is me gelukt door een gezonder eetpatroon zonder snelle koolhydraten, maar met noten, vruchten en groenten, in combinatie met drie keer per week sporten in plaats van een keer per week. Dus ik had al de stap gezet naar een gezonder leven. Dit jaar ging ik voor een kwart triatlon in Stadshagen. Ik had me goed voorbereid, maar wist toen nog niet dat deze wedstrijd een ander doel zou dienen, namelijk beter worden. Het werd de wedstrijd van mijn leven. Vlak voor de chemo’s heb ik nog deelgenomen aan de achtste triatlon in Apeldoorn. Voor mij was dit echt een mentale wedstrijd.”

V3 in Isala

Joska is nog volop aan het werk en draait haar gezin, met alles wat daarbij hoort. “De chemo vult een van de dagen in de week. Zolang die impact te overzien is, blijf ik dezelfde dingen doen die ik altijd doe, ook sporten. Het liefst zou ik de mensen die ik tref op V3 in Isala en die ook van sporten houden, willen vragen of ze met mij meegaan naar Adri. Doel: onze eigen kankerclub starten voor hardlopers. Zo noem ik het maar gewoon. Juist die jongere doelgroep wil misschien wel hetzelfde wat ik wil. We weten het alleen niet van elkaar. En andere kankerpatiënten weten ook niet dat dit initiatief bestaat en wat het hen kan brengen. In de training van Adri gaat het niet om de prestatie an sich, maar om het gegeven dat je in beweging blijft. Als je kanker hebt, verzuren je spieren eerder en zakt je conditie sneller weg. Dus bij ons past een andere training, met bijvoorbeeld extra aandacht voor de warming up en het voorkomen van blessures. Verder doet Adri veel aan loopscholing. Ook als ik niet ziek zou zijn, vind ik inzicht in mijn looptechniek heel waardevol. Het lijkt me dus een goede investering voor de toekomst voor als ik weer beter ben.”

Belangstelling? Meld je aan!

Joska is, samen met Adri, op zoek naar kankerpatiënten in Zwolle die onder deskundige begeleiding willen hardlopen. Heb je belangstelling? Stuur dan een bericht naar fam.kroes@kpnplanet.nl of aan pnonnekes@voetenbeweging.nl De training duurt zes weken, kost 60 euro en start op 30 november aanstaande. Uiteraard is er veel aandacht voor de intake en voor individuele begeleiding tijdens en na de clinic.