Afbeelding
Pedro Sluiter

Vrienden van het Stedelijk Museum vieren jubileum in onzekere periode

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD – De aankoop van een zilveren broodschaal was voor een groep zakenlieden in 1956 de aanleiding tot de oprichting van de Vereniging Vrienden van het Provinciaal Overijssels Museum. Zaterdag viert de vereniging haar zestigjarig bestaan.

De Verenging Vrienden van het Stedelijk Museum Zwolle, zoals ze sinds 1995 heet, telt momenteel ruim 600 vrienden. “En dat aantal groeit gestaag”, vertelt voorzitter Annelies Levison. “Vorig jaar zijn er nog 74 vrienden bij gekomen.” Als vanzelfsprekend, dragen de leden het museum een warm hart toe. “We staan voor een museum, waarin zowel historie, cultuur, maar ook kunst aan bod komen. Zwolle is een oude Hanzestad met zoveel historie. Wij vinden het erg belangrijk dat het museum er is en ook blijft”, aldus de voorzitter. Uit de contributies en legaten die de Vrienden krijgen, wordt het museum geholpen met onder meer restauraties en uitbreiding van de verzameling. Onlangs zijn er nog donaties gedaan voor educatie van jongeren – “dat vinden we heel belangrijk” -, stoelen in het café en een apparaat bij de entree.

“We zijn natuurlijk direct gelieerd aan het museum, maar tegelijkertijd eigen baas”, legt Levison uit. “Bij de eerste helft van onze bestuursvergadering zit de directeur van het museum erbij. Als er een vraag komt, bijvoorbeeld over een beoogde aankoop, vanuit het museum gaan wij te rade. Tijden veranderen wel. Waar vroeger een aankoop vooral interessant moest zijn voor de collectie, kijken we nu op de eerste plaats of die aankoop de aantrekkelijkheid van het museum wel verhoogt.” Zo steunden de Vrienden vorig jaar de aankoop van een stadsgezicht van schilder Syvert Nicolaas Bastert uit 1884 en kozen de leden voor de restauratie van schilderijen van dominee Hardenberg en zijn vrouw.

Oudheidkamer

Het museum beleeft ondertussen spannende tijden nu het vanaf 2018 jaarlijks 300.000 euro moet bezuinigen. Levison: “Het museum blijft heus wel bestaan, maar er moet samenwerking komen. Een rapport van onderzoeksbureau LAgroup betoogt om de nieuwbouw van het museum af te stoten. Als dat gebeurt, wordt het Drostenhuis een oudheidkamer. Dat mag niet gebeuren. Als je daar twee of drie keer bent geweest, heb je het wel gezien. Als vrienden vinden we dat minimaal de helft, liefst alles, van de nieuwbouw blijft behouden. Dat is dan de plaats om aantrekkelijke exposities te houden. Bovendien, Zwolse kunstenaars moeten ook een podium hebben. Wat de Vrienden betreft: wat er ook gebeurt, we gaan door!”

Cultuur is heel essentieel, volgens de voorzitter, die in het verleden dertig jaar – waarvan twaalf jaar professioneel – als marketeer voor schouwburg de Voorveghter in Hardenberg heeft gewerkt. “Cultuur is de motor van de samenleving. Je kan je toch niet voorstellen dat je geen bioscoop of theater hebt. Zie ook in oorlogstijd, waarin mensen zich vastklampen aan muziek en theater. En zeker in zo’n historische stad als Zwolle moet cultuur toch worden gedragen.”

Illusie

Het lidmaatschap van de Vrienden van het Stedelijk Museum Zwolle kost 25 euro per twee personen. Levison: “De gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog, veel zestigers. Verjonging zou mooi zijn, maar daarvoor mikken we vooral op vijftigers. Hoewel jongere mensen natuurlijk ook welkom zijn, realiseren we ons dat die een heel druk bestaan hebben. Dat je daarvan veel binnenhaalt, die illusie moet je niet hebben. We organiseren veel leuke dingen als lezingen, we worden uitgenodigd voor de openingen van alle exposities, we maken dagexcursies in binnen- en buitenland, Vrienden hebben gratis toegang tot het museum en eens in de twee jaar reizen we naar een land waar je zelf niet zo gauw naartoe zou gaan. Hoewel je deze tochtjes natuurlijk wel apart moet betalen, is de belangstelling ervoor enorm.”

Het zestigjarig bestaan wordt op zaterdag 19 november gevierd in de Groote Sociëteit aan de Koestraat. Wethouder Jan Brink opent het feest dat onder meer luister wordt bijgezet door de damesgroep Trut Vocaal.