Afbeelding
Shutterstock

Filosofisch Café over kwetsbare democratie

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Bastiaan Rijpkema en Gijs van Oenen spreken op maandag 21 november om 19.45 uur in de Schepenzaal van het stadhuis over de kwetsbaarheid van de democratie.

November is de maand van de democratie. Dat is waarom het Filosofisch Café Zwolle deze avond heeft georganiseerd. "Democratie, zoals we die kennen, staat onder grote druk", volgens de organisatie. "Vormen van massa-, media-, belangen-, referendum- , instant- en lobbydemocratie, maar ook boosheid en frustratie van veel burgers zetten het bestaande stelsel van de representatieve democratie onder zware druk. Ons stelsel van gekozen volksvertegenwoordigers, die met elkaar overleggen in een parlement en naar compromissen zoeken, staat op de tocht. Autoritaire democratie, de democratie van verkozen ‘sterke mannen’ met dictatoriale neigingen, lijkt voor een groot deel van de wereldbevolking de uitkomst/oplossing. De centrale vraag voor deze avond zal zijn: Is representatieve democratie het verdedigen waard? En, wat zijn de mogelijkheden voor succesvolle ontwikkeling en versterking van die democratie? Zijn referenda de oplossing, of is bijvoorbeeld het idee van loting van Reybroeck een levensvatbaar alternatief? Er zijn meer mogelijkheden, ideeën en mengvormen. Waar liggen de harde grenzen, denkend aan weerbaarheid van de democratie?"

Bastiaan Rijpkema, is schrijver van het boek ‘Weerbare democratie. De grenzen van democratische tolerantie’ en werkzaam aan de Universiteit Leiden. Gijs van Oenen schreef ‘Nu even niet! Over de interpassieve samenleving’ en werkt aan de Erasmusuniversiteit. Zij belichten het thema van hun kant en gaan met de bezoekers in discussie.

De Schepenzaal (ook wel bekend als trouwzaal) van het stadhuis bevindt zich aan het Grote Kerkplein 15. De zaal is vanaf 19.30 uur open; de inleiding begint om 19.45 uur en duurt tot 22.00 uur. De entree bedraagt 6 euro. Studenten betalen 3 euro. Kijk voor meer informatie over het programma van het Filosofisch Café Zwolle op www.filosofischcafezwolle.nl.

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren