Gework Petrosjan op weg naar een (gemiste) kans met HTC-captain Thomas Korenromp in de achtervolging
Gework Petrosjan op weg naar een (gemiste) kans met HTC-captain Thomas Korenromp in de achtervolging Hans Smit

CSV '28 verslaat HTC in armoedige derby

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - HTC moet een 1-0 achterstand goedmaken en de enige kans die het in de tweede helft krijgt, komt door balverlies van CSV'er Michel Lassche op eigen helft. Marco Tatje kopt de voorzet echter ruim naast; hij raakt de bal compleet verkeerd. Het is typerend voor het onaantrekkelijke, bepaald niet verheven schouwspel dat CSV '28-HTC (1-0) is.

Het doet de gevoelstemperatuur op de toch al koude, winderige vlakte van Sportpark de Verbinding dalen tot ver onder het vriespunt.

Het moment is niet alleen typerend voor de wedstrijd, het laat ook heel goed zien waarom CSV dit jaar weer geen rol gaat spelen in de titelstrijd van de vierde klasse C (en keihard zal moeten knokken om een plekje in de nacompetitie af te dwingen). De veelal technisch vaardige spelers laten zo nu en dan leuke dingen laten zien, maar zijn niet doortastend genoeg om het moment supreme.

CSV heeft spelers die een tegenstander op de vierkante centimeter het bos in kunnen sturen, maar ook makkelijk balverlies lijden op plekken waar dat niet mag gebeuren. Spelers die, op het moment dat het simpel moet, voor de moeilijke oplossing kiezen en daardoor in de problemen komen. Zo doet Lassche in de 81ste minuut iets doms en twee minuten later krjgt ook invaller Djabir Mazouz te horen 'Dat kan niet daar!'

Zo roept CSV ‘28 in de slotfase het onheil over zichzelf af in een wedstrijd die het al lang en breed had moeten beslissen. Dat laatste moet met name Gework Petrosjan zich aanrekenen. De spits die er vorig seizoen 24 maakte staat ook dit seizoen al op tien, maar verzuimt tegen HTC nummer elf en twaalf te maken. Na zijn knappe goal in de zeventiende minuut, -met een versnelling gevolgd door een puntertje a la Romario- mist Petrosjan in de tweede helft twee opgelegde kansen. “We hebben te weinig scorend vermogen”, constateert trainer Martin Reijnders. “We zijn te afhankelijk van Gework. Hij heeft er al tien wedstrijden achter elkaar één gemaakt, maar dat hadden er makkelijk twee kunnen zijn. Daar krijgt-ie wel de kansen voor.”

Het leidt niet tot puntverlies omdat HTC geenszins bij machte is om CSV pijn te doen, maar er hoeft geen timmermansoog aan te pas te komen om te zien dat het gebrek aan scorend vermogen plus de slippertjes achterin CSV nog veel punten gaat kosten.

“Het is te wisselvallig”, stelt Reijnders, die voor het eerst na zijn voetoperatie eind oktober zonder krukken loopt. Hij miste door de kwetsuur overigens alleen de wedstrijd tegen Storica. Reijnders denkt dat CSV zich moet gaan richten op de vierde plaats, die naar alle waarschijnlijkheid recht geeft op nacompetitie. De trainer denkt dat zijn ploeg te wisselvallig is voor een periodetitel, laat staan het kampioenschap. “Of het is redelijk goed, of we vallen ver terug. We zijn niet constant genoeg daarvoor."

Puntverlies Boys

CSV '28 staat na tien wedstrijden op de zesde plaats met een achterstand van elf punten op koploper Swift '64. HTC zakt door het verlies naar de twaalfde plaats. In die andere Zwolse derby was VSW duidelijk te sterk voor Wijthmen (0-5). VSW heeft net als CSV zestien punten. Zwolsche Boys leed tegen Kampen duur puntverlies (1-1) waardoor het Reaal Dronten en Swift ziet uitlopen in de titelstrijd. Swift heeft vijf punten meer, Reaal drie.