Regio Zwolle Volleybal-Papendal (Eline Kieftenbeld)
Regio Zwolle Volleybal-Papendal (Eline Kieftenbeld) Pedro Sluiter

Kieftenbeld geniet ondanks reserverol bij Regio Zwolle: 'Plezier staat voorop'

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE – De bekendste naam in de selectie van Regio Zwolle Volleybal gaat niet met de vuist op tafel slaan omdat ze een basisplaats verlangt. Daarvoor geniet Eline Kieftenbeld (31) te veel, van het spelen en trainen op het hoogste niveau in Nederland, onder een toptrainer. “Maar je wilt natuurlijk altijd meer spelen. Daar ben je sporter voor”, zegt de reserve-spelverdeler na de belangrijke 3-1 overwinning op Talentteam Papendal (25-22, 22-25, 26-24 en 25-13).

Kieftenbeld ziet, net als de circa honderd toeschouwers in het Landstede Sportcentrum, een wedstrijd met ‘ups en downs’. Na de spannende derde set, waarin Zwolle het derde setpunt benut, is de veer gebroken bij de talentenploeg en wandelt Zwolle gemakkelijk door de vierde set, naar de drie punten. “Die meiden kunnen heel goed volleyballen, maar ze zijn niet zo weerbaar. In de vierde set gaat het bij ons pas echt lopen. We zijn nog wat wisselvallig in de uitvoering, maar het gaat steeds beter. Het niveau op de training stijgt”, ziet de 31-jarige Kieftenbeld, die zaterdag een paar keer het veld inkomt om te serveren, om dan na één of twee punten haar trainingsjack weer aan te doen en toe te kijken. Een ritme dat ze bij haar eerdere clubs niet gewend was. “Ana Rekar is een goede spelverdeler, dus is het makkelijk te accepteren dat je niet elke zaterdag speelt. Het plezier staat voorop in deze fase van mijn carrière”, zegt Kieftenbeld, die de laatste vier seizoenen op een lager niveau uitkwam bij Reflex Kampen, maar daarvoor in de eredivisie speelde bij Volco Ommen en VC Sneek. Ook Europacupvolleybal is haar niet vreemd.

Mooie kans
Na vier jaren Reflex zag ze de overstap naar Regio Zwolle als een mooie, laatste kans om nog weer eens op het hoogste niveau mee te draaien. "Ik haal heel veel plezier uit de trainingen. Uit de fysieke uitdaging. Ik vind het heerlijk om me tussen meiden te begeven die keihard werken, heel fanatiek zijn. Er is een echt topsportklimaat. Wat het ook speciaal maakt, is de trainer (Redbad Strikwerda). Hij heeft een eigen visie en is heel doelgericht."

Ambities als trainer
Kieftenbeld kijkt met extra interesse naar de oefenmeester, als lessen voor later. Na dit seizoen wil ze zich namelijk richten op een trainerscarrière. "Ik kan een goede trainer aan het werk zien en nog één keer in een groep werken met meiden die topsport willen bedrijven. Dat vind ik een heel mooie omgeving."