Afbeelding
Joop van Putten

Zwols Vocaal Ensemble viert dertigjarig bestaan

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het Zwols Vocaal Ensemble (ZVE) bestaat in 2016 dertig jaar. Vanaf de oprichting in 1986 staat het koor onder leiding van Martien Hovestad. "In de koorwereld is zo’n lange relatie zeer bijzonder te noemen. En voorlopig is Hovestad nog niet uitgekeken op ‘zijn’ ZVE. Hij heeft nog diverse mooie programma’s met het koor in petto", meldt het ensemble.

Het ZVE legt zich toe op de minder bekende koorwerken voor kamerkoor uit alle periodes uit de muziekgeschiedenis. Met name de romantische koorwerken van onder meer Brahms en Mendelssohn liggen het koor na aan het hart. Ook heeft het koor heeft veel affiniteit met de Engelse kerkmuziek. Componisten als Tomas Tallis en Benjamin Britten keren regelmatig terug op het repertoire. Het koor heeft in de afgelopen jaren veel boeiende programma’s gebracht, waaronder concerten met titels als ‘Musica Iberica’ (Spaanse Renaissance), ‘familie Bach’ (een programma rondom J.S.Bach), ‘The Coronation Anthems’ van Handel en het ‘Magnificat’ van J.S Bach. Ook heeft het koor diverse Requiems gezongen waaronder die van Rutter, Duruflé, Fauré en Mozart.

Eens in de drie jaar maakt het koor een concertreis naar het buitenland. In 1994, 1997 en 2011 is het koor in Engeland geweest en heeft het onder meer Evensongs gezongen in de kathedralen van Ely, York, Ludlow en Shrewsbury. In 2002 en 2005 gingen de reizen naar Duitsland en in 2008 was Denemarken het reisdoel. De laatste concertreis dateert van oktober 2014 toen een bezoek werd gebracht aan Zweden. Daar werd onder andere deelgenomen aan het internationale korenfestival in Lund. Komend jaar (2017) is Dresden en omgeving de reisbestemming.

Op 26 november verzorgt het koor een groots en feestelijk concert in de Onze Lieve Vrouwebasiliek (de Peperbus). Het programma bestaat uitsluitend uit werken van J.S Bach, waaronder Cantate 190 'Singet den Herrn ein neues Lied', Cantate 140 'Wachet auf, ruft uns die Stimme' en BWV 243 'Magnificat'. De solisten zijn sopraan Heleen Koele, alt Sara Klein Horsman, tenor André Post en bas Daniël Vecht. Het voor deze gelegenheid samengestelde ZVE-barokorkest staat onder leiding van concertmeester Bas Egberts.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang gratis. Er is een collecte bij de uitgang. Kijk voor meer informatie op de website van het ZVE, www.zwolsvocaalensemble.nl. Daar is onder andere een uitgebreide toelichting op het programma te vinden.