Afbeelding
pedro sluiter

Carla da Silva spreekt over klezmermuziek

Algemeen

BINNENSTAD - Zangeres en muziekdocente Carla da Silva houdt op woensdagavond 23 november in de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat een presentatie over de oorsprong en ontwikkeling van de klezmermuziek.

Da Silva neemt haar publiek mee op een muzikale reis door ‘Jiddisjland’ naar de oorsprong van dit genre. Zij laat zien en horen welke plaats klezmer inneemt in de Joodse cultuur en gaat in op de ontwikkeling die deze muziek vooral na 1970 heeft doorgemaakt. De zangeres luistert haar presentatie op met film- en luisterfragmenten. Ook brengt zij zelf liederen ten gehore. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. De avond is georganiseerd door de Zwolse afdeling van het Genootschap Nederland-Israël. Niet leden betalen een toegangsprijs van 7,50 euro.

‘Sjpil zje mir klezmorimlach!’, ‘Toe maar, muzikanten, speel!’, is een uitroep die in Jiddische liedjes vaak voorkomen, meestal gevolgd door ‘mit harts oen mit gefil’ (‘met hart en gevoel’). Dat is de kern van deze muziek: het komt uit het hart en het raakt de ziel, uitbundig, meeslepend, vrolijk en melancholiek tegelijk. Maar is klezmer nu de muzikant of de muziek? En waar komt het vandaan? Wanneer en door wie werd het gespeeld? Is het verwant aan de muziek van de Roma en de spannende ritmes uit de Balkan? Carla da Silva, zelf zangeres van het Joodse lied, beantwoordt deze en overige vragen. De akoestiek van de synagoge laat de muziek volledig tot haar recht komen.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport gisteren
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 18 apr, 12:43
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11