Nico Veldman snelt maar weer eens zijn man voorbij.
Nico Veldman snelt maar weer eens zijn man voorbij. Pedro Sluiter

SVI bekert door en hoopt op 'grote naam' in volgende ronde

· leestijd 2 minuten Sport

ZWOLLE - SVI heeft zich makkelijker dan verwacht geplaatst voor de volgende ronde van het toernooi om de oostelijke districtsbeker. Onder het schijnsel van het kunstlicht op Sportpark De Siggels werd Vaassen met 3-0 verslagen. SVI hoeft geen tussenronde te spelen en is dus door naar de zestiende finales in februari.

SVI is de enig overgebleven club uit Zwolle in het bekertoernooi. Vaassen is net als SVI een derdeklasser en omdat Vaassen een zondagclub is begon de wedstrijd om 17.00 uur. Bezoekers die de kou trotseerden zagen drie fraaie goals, de één nog spectaculairder dan de ander. Met Nico Veldman als uitblinker in de eerste helft. De negentienjarige aanvaller gaf zijn tegenstander op de linkerflank meer dan eens het nakijken en stichtte voortdurend gevaar. Daarnaast liet Veldman zien over een geweldige trap te beschikken. Na acht minuten spelen profiteerde hij op fraaie wijze van onoplettendheid bij Vaassen-goalie Sam Luijkx, ook nog maar negentien jaar. "De keeper stond verkeerd. En hij was niet aan het opletten", zag Veldman, die de bal fraai over de muur krulde en scoorde via de lat en de doelman.

Trainer Joram Hendriks kon vooral de tweede goal bekoren. Het was er dan ook één uit het boekje van SVI. "Daar trainen we vaak op." Weer was het Veldman die 'op de motor' over de linkerflank sjeesde en zijn voorzet, waar Twan Zuidmeer bij de eerste paal onderdoor ging, werd bij de tweede paal binnengetikt door Niels Sonsma, met zijn 22 jaar de oudste basisspeler van SVI in deze wedstrijd.

Vaassen werd zelf nauwelijks gevaarlijk en als het er al eens doorkwam vond het Ralf Westenberg op haar weg. De doelman is normaal gesproken reserve achter Remco van der Weg, maar de twee ontlopen elkaar niet veel. Een zelfde concurrentiestrijd is er in de spitspositie, waar Twan Zuidmeer de voorkeur kreeg boven Joep Buimer.

Aan het einde van de tweede helft toonde Veldman nog één keer zijn kwaliteit met een verraderlijk afstandsschot dat richting de paal draaide en waar de keeper nog net een hand tegenaan kreeg.

Omhaal

SVI kwam een paar keer goed weg in de tweede helft voordat Maurizio Parella met een bijzonder doelpunt de strijd besliste. Parella (20) profiteerde van onhandig uitkomen van de doelman en schoot de bal van buiten 'de zestien' met een staande omhaal via de paal in het doel.

'WHC of Rohda Raalte bijvoorbeeld'

"We hadden nu een beetje geluk met de loting" vond Veldman, die een kwartier voor tijd gewisseld werd. In de volgende ronde hoopt hij op een aansprekende tegenstander. "WHC of Rohda Raalte bijvoorbeeld. Laten zien wat je kunt", grijnst Veldman. "Maar we zijn niet zo bezig met de tegenstander. Meer met onszelf. We willen gewoon altijd winnen."

Trainer Hendriks hoopt ook op een 'mooie naam'. "Nunspeet en WHC spelen tegen elkaar. Één van die ploegen zou mooi zijn bijvoorbeeld (Nunspeet won met 0-3 bij WHC onder meer door een doelpunt van Wahid Shimeri, MdR). Dat is voor die jongens ook mooi. Leuke potjes. Het liefst thuis, dat trekt veel publiek."

Van prooi naar jager

In de competitie beging SVI vorige week een misstap door met 4-3 van Teuge te verliezen. Hierdoor raakte het de koppositie in 3C kwijt. Een onnodige nederlaag. "Zonde dat je het weggeeft", vindt Veldman. "Maar nu gaan we jagen in plaats van dat er op ons gejaagd wordt."

Lees maandag in de papieren editie van De Swollenaer een verhaal over Veldman.