Afbeelding
© Vakfotografie Ilse Bekker

Zwolse fotograaf Ina Vrinssen wint prestigieuze titel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – De Zwolse fotograaf Ina Vrinssen heeft dit weekend in Amsterdam de titel Qualified European Photographer (QEP) in de wacht gesleept, een prestigieuze titel die jaarlijks wordt uitgereikt door de Federation European Photographers (FEP). Ze behoort nu tot de beste kunstfotografen van Europa.

Vrinssen won haar prijs voor een serie met twaalf kinderportretten. De jury bestaande uit vijf Europese Master Qualified Photographers (de hoogste klasse binnen de FEP) was unaniem in haar oordeel. Ze roemden de combinatie van de ingetogen emoties, de stilistische eenvoud en de lichtvoering die de portretten zo sterk maakt. De Zwolse kiest er bewust voor om haar modellen rustig en ingetogen te fotograferen. "Kinderen mogen bij mij zichzelf zijn. Niet elk kind vindt het fijn om gefotografeerd te worden. Ze vinden het spannend, of reageren boos of verdrietig. Die emoties probeer ik altijd vast te leggen, want zo zijn kinderen thuis ook. Die echtheid, daar gaat het mij om.”

Pure-art

Gaandeweg ontstond bij haar het idee om van deze ingetogen foto’s haar specialisme te maken. Dat resulteerde begin dit jaar in de Pure-art Photography lijn binnen haar bedrijf. De portretten maakt ze in haar eigen fotostudio in Zwolle. "Ik wil een tijdsbeeld maken van de kinderen. Een kunstwerk dat hangt aan de muur. Vooraf maak ik voor elke foto een plan. Kleding, visagie, achtergrond, belichting en pose; het hele plaatje moet kloppen. En natuurlijk ga ik met ouders en kinderen in overleg. Samen kiezen we de juiste vorm."

Nabewerking

Ook de nabewerking is een heel proces, maar werpt zijn vruchten af. Vrinssen, sinds 2008 lid van het Nederlandse Master Photographers Network (MPN), behaalde binnen anderhalf jaar een zilveren en bronzen kwalificatie. Deelname aan kwalificaties heeft ze daarna even laten liggen, om haar bedrijf verder op te bouwen. Dit jaar werd ze aangemoedigd om een portretserie uit de pure-art photography lijn in te sturen voor de kwalificatie van de QEP titel waar meer dan honderd fotografen uit 29 Europese landen aan meedoen. Binnen haar specialisme ‘portretten’ waren 44 medekandidaten.

Daarvan ontvingen 25 de titel Qualified European Photographer. Ina was één van de weinigen die door alle vijf juryleden unaniem de titel kreeg toebedeeld. "Dat is iets dat maar zelden voorkomt. Een hele eer. Ik mag de titel nu voeren in mijn bedrijf en dat betekent dat ik behoor tot de top van de Europese fotografen. Een kroon op mijn werk en de bevestiging dat ik met Pure-art mijn hart gevolgd heb. Hier kan ik mijn hele persoonlijkheid in kwijt en het is heel bijzonder dat het zo wordt gewaardeerd.”

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13