Tafeltennis Zwolle-Nijmegen (Marcel Kraa)
Tafeltennis Zwolle-Nijmegen (Marcel Kraa) Pedro Sluiter

Gelijkspel tegen directe concurrent niet genoeg voor heren TTZ in titelstrijd

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE - Na de vrije val (uit de ere- en eerste divisie) heeft het eerste herenteam van Tafeltennis Zwolle zijn draai gevonden als jojo tussen de tweede en derde divisie. Naar alle waarschijnlijkheid komt het dit najaar net tekort voor de titel in de derde divisie, het laagste landelijke niveau. Er moet een wondertje gebeuren wil het Zwolse viertal, na de 5-5 tegen Nijmegen, de directe concurrent nog van de eerste plaats afstoten.

Het is volle bak in de sporthal van Tafeltennis Zwolle. Heren 1, dames 1 en dames 2 komen deze middag allemaal in actie en met een beetje geluk zetten de eerste teams een stap op weg naar het kampioenschap. Heren 1 gaat daar in ieder geval vol voor. Marcel Kraa balt de vuist en slaakt een oerkreet na zijn zwaarbevochten overwinning (11-8 vijfde set) in de derde wedstrijd, waardoor TTZ een 2-1 voorsprong neemt tegen directe concurrent Nijmegen. “Er zat veel spanning op, maar Marcel speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen”, zag teamgenoot Robin Wildeman. Het wordt even later zelfs 3-1 als Kraa samen met de sterke kopman Remco Diele het dubbelspel wint. Met dat gegeven is de uiteindelijke 5-5 een teleurstellende uitslag.

De drie heren van het eerste team hebben dit seizoen gezelschap gekregen van Lisette van Es, die het spelen in de derde divisie heren combineert met het spelen in de eredivisie dames, voor Hilversum. De teams hebben een vergelijkbaar niveau, denkt Van Es.

Het is de vraag of de tiener die via TT IJsseltop, het samenwerkingsverband voor de jeugd tussen Zwolle en Hattem, is doorgestroomd naar de eredivisie dames, ooit met Zwolle gaat uitkomen op het hoogste niveau. Voorzitter van Tafeltennis Zwolle, Renzo Koops, sluit het niet uit. In een ideale wereld zou Van Es zich aansluiten bij Annewijcke Appels en Sophie Lucardie in dames 1, en zou er met nog een jonge speelster een team worden gevormd dat het Zwolse tafeltennis weer op de kaart zet. In het voorjaar van 2014 speelde Tafeltennis Zwolle voor het laatst eredivisie, met de heren.

Dames 1 schurkte in die tijd tegen de eredivisie aan en na een kortstondige terugval naar de tweede divisie is de vrouwenformatie terug aan het front. Het kan aanstaande zaterdag zelfs kampioen worden in de eerste divisie, maar de eredivisiedroom gaat hiermee niet in vervulling. De twee beste speelsters van het team, Appels en Lucardie, houden het namelijk voor gezien voordat de promotiepoule van start gaat. Nadat Appels aangaf het tafeltennis vanwege haar werk op een laag pitje te zetten, besloot Lucardie op zoek naar te gaan naar een ploeg waar ze haar eredivisie-ambitie wel kan waarmaken. “Hartstikke jammer dat Annewijcke stopt. Begrijpelijk, maar het was zo mooi geweest", zegt Koops.

Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 13 uur geleden
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 16 uur geleden