Ensemble speelt Sint-, Kerst- en Nieuwjaarsliederen in het Stedelijk Museum
Ensemble speelt Sint-, Kerst- en Nieuwjaarsliederen in het Stedelijk Museum brugmedia.nl

Ensemble speelt Sint-, Kerst- en Nieuwjaarsliederen in het Stedelijk Museum

Algemeen

BINNENSTAD - Ensemble Speelhuys speelt op 3 december om 15.00 uur Sint-, Kerst- en Nieuwjaarsliederen in het Stedelijk Museum Zwolle.

"Onze decemberfeesten dateren al uit de middeleeuwen, maar in de Gouden Eeuw kreeg vooral het Sinterklaasfeest een opvallende inhoud. Wij 21e-eeuwers zouden de goedheiligman uit die tijd nauwelijks herkennen. Kindervriend, jazeker, maar ook….huwelijksmakelaar, koppelaar. En ruzie over Piet was er niet: die kwam pas eeuwen later op het toneel", meldt het museum.

En Kerstmis? "Dat bleef juist eeuwenlang gelijk. Oprechte devotie, ontroering en vreugde zetten altijd de toon. Oud en Nieuw vormden een deel van de kersttijd maar brachten daarin hun eigen liederen voort. En eten en drinken hoorden er uitgebreid bij."

Ensemble Speelhuys laat de muziek horen zoals die klonk in het uitgaansleven rond 1700.

De Zwolse mezzosopraan Felicia van der Maden heeft een goede secondant aan tenor Martin van Vliet, en regelmatig laat ook het hele ensemble zich zingend horen. Tussendoor worden geestige verhalen verteld.

De entree bedraagt 17,50 euro, inclusief museumbezoek en 15 euro met museumjaarkaart. Kaarten bestellen kan via Zwolsemuziekkamer.nl.