Afbeelding
Mike Kerstens

Foto-expositie ‘Zie hier de mens’ verhuist naar VEZ-centrum aan de Rieteweg

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPERPOORT – ‘Zie hier de mens’. Zo begint de tekst van de wedstrijd die in het oecumenisch verband van het diaconaal platform Zwolle gestalte gegeven werd aan de opzet van een fotowedstrijd rond dit thema.

Het jaar van barmhartigheid inspireerde de organisatie tot het project. Een tentoonstelling is het resultaat van de fotowedstrijd, een oproep aan onder andere de bewoners van Zwolle om de zeven werken van barmhartigheid in beeld te brengen met een fotocamera. Hieraan was de uitnodiging gekoppeld om ook een foto te maken rond het thema geloof, hoop en liefde. De mens echt te zien, die ander te ontmoeten en voorbij de buitenkant te zien, met de ogen van het hart.

De selectie van de inzendingen is gemaakt door een jury, bestaande uit mensen uit verschillende lagen van de bevolking, waaronder vakfotografen, journalisten, bestuurders en betrokkenen rond zorg en welzijn. Het viel niet mee voor hen om uit de honderd ingezonden foto’s een keuze te maken en de beste foto’s te selecteren.

De editie van de fototentoonstelling die nu in Zwolle begint, is een bloemlezing van 21 foto’s. De winnende foto is volgens fotograaf Mike Kerstens een toevalstreffer. Het beeld vertoont een meisje op een bankje die belangstelling toont aan een ouder wat in zich zelf gekeerde man. Foto’s die bijzonder zijn om te vermelden, zijn de weergave van de oudere dame in de Notre Dame Parijs in het thema van geloof, hoop en liefde. In het teken van Barmhartigheid is vermeldenswaardig de foto die genomen is bij het onlangs gesloopte oude Rooms Katholieke ziekenhuis de Weezenlanden. Het beeld van de Samaritaan op de gevel vertaalt zich door naar de twee passanten, waarvan er één de ander beschermt in de regen met een paraplu.

De tentoonstelling heeft inmiddels al zo’n zesduizend bezoekers getrokken in de Grote of Sint Michaëlskerk De bedoeling van het Diaconaal Platform Zwolle om de tentoonstelling te laten reizen, krijgt nu gestalte met het vervolg in het kantoorcomplex van de VEZ aan de Rieteweg. Aansluitend is de tentoonstelling begin februari te zien in de Peperbuskerk. Ook van buiten Zwolle is, inmiddels uit Leeuwarden, belangstelling voor de tentoonstelling geuit. Wie de tentoonstelling graag wil zien, wordt verwezen naar de speciale pagina op de website van het diaconaal Platform Zwolle www.diaconaalplatformzwolle.nl voor nadere informatie.