Afbeelding
Stedeljk Museum Zwolle

Lucienacht wordt herdacht met lezing en stadswandeling

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - In de nacht van 12 op 13 december is het precies zeshonderd jaar geleden dat de Sint Lucienacht heeft plaatsgevonden in Zwolle. Ter gelegenheid hiervan hebben het Zwolse Sint Michaëlsgilde en Stedelijk Museum Zwolle voor vrijdag 9 december een lezing met aansluitend een stadswandeling georganiseerd.

Tijdens de wandeling worden plekken bezocht die voor de gilden van belang zijn geweest, waaronder de Schepenzaal, het Noorderportaal van de Grote Kerk en de oude Zwolse kelders. De Sint Lucienacht heeft een belangrijk stempel gedrukt op de Zwolse geschiedenis. De beul maakte in deze nacht maar liefst tien gildebroeders een kopje kleiner. Anderen raakten gewond of vluchtten de stad uit. Het jarenlange conflict tussen het Zwolse stadsbestuur en de gilden werd hiermee op brute wijze beëindigd. Maar wat was precies de aanleiding voor deze onthoofdingen? En wat waren de gevolgen voor de gilden in de stad?

Stedelijk Museum Zwolle haalt, als primeur voor een latere tentoonstelling, een metalen dolk uit het depot. Een dergelijke dolk kan een belangrijke rol hebben gespeeld in de Sint Lucienacht. Vanwege het bijzondere karakter van het museumobject, wordt de dolk op 9 december op 'gepaste wijze' bewaakt.

De lezing en wandeling is van 13.30 tot 15.30 uur. Kosten voor deelname zijn 10 euro per persoon, is inclusief museumentree, de lezing en de wandeling. Museumkaarthouders betalen 6,25 euro. Vooraf aanmelden, is verplicht. Dit kan via info@stedelijkmuseumzwolle.nl of door te bellen met (038) 421 46 50. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.