Afbeelding
Eigen foto

Jongeren Plantage- en Opstandingskerk bouwen bezield aan verbetering Ghanese school

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erika Schuuring)

ZWOLLE - Zevenentwintig gedreven Zwolse jongeren en zes leiders van de Plantage- en Opstandingskerk gaan in de zomer van 2017 met ondersteuning van een lokale aannemer en ontwikkelingsorganisatie World Servants, nieuwe klaslokalen bouwen voor een school in Dindani, Ghana.

“Een goed schoolgebouw betekent een kans op een betere toekomst voor veel kinderen. Wij willen op deze manier laten merken dat we van betekenis willen zijn, voor de wereld en vooral voor de mensen in dit dorp.” Anton ter Veen is technisch leider van de actiegroep ‘Meebouwen aan verandering’. De jongeren in de leeftijd van 15 – 17 jaar kennen elkaar van Het Greijdanus College. “We doen al tien jaar projecten met de jeugd voordat ze de deur uit vliegen. Om deze onderneming voor te bereiden, trekken wij al een half jaar intensief met elkaar op. We gaan een school met 650 leerlingen uitbreiden. Elke week een klaslokaal. Nu geven de vaders en moeders nog les, maar we willen gediplomeerde leerkrachten aantrekken.”

Dive to change

De projectgroep heeft groot ingezet om alle kosten te financieren. Agnes Antuma en Alinde ter Veen organiseren tal van acties zoals een rommelmarkt, pepernotenactie op school, een kerstlunch, Dive to change en een Car Wash. Floor ter Veen en Rens Schrik zijn twee bevlogen en enthousiaste jongeren. “Het is een gave ervaring om mensen te helpen. Ik kan mensen blij maken”, zegt Rens.

Met het doel ieder 2400 euro in te zamelen, heeft een aantal de een eigen actiepagina op het digitale actieplatform. Rens heeft bijna 1400 en Floor 1700 euro. “Onze deadline staat op eind april. Via Marktplaats heb ik het kerkelijk bureau en een vaatwasser verkocht. We hebben ook een kluscentrale voor Ghana. Mensen mogen mailen als ze een klus hebben,” geeft Anton aan. “Ik heb iemand geholpen om de schuur af te breken, oberen op een feest en een taart gebakken,” voegt Floor toe.

Chocolade motivatie

Een doosje met verleidelijke chocolade bouwstenen geeft hen een extra stimulans. De leiders en jongeren hebben de ambitie om in de week van 12 – 16 december 20.000 doosjes Fair Trade stenen voor Ghana huis aan huis verkopen, met hulp van hun familienetwerk. Op woensdag- en vrijdagavond plakken de jongeren alvast honderden bruine bakstenen doosjes aan elkaar. Rens vindt de actie met de chocolade bakstenen hartstikke leuk. “Ik heb er veel tijd in gestoken en je ontmoet mensen die je niet kent.” Rens heeft vandaag veertig doosjes op school verkocht.

Floor: “Ik vind de bouwstenen ook het leukst. Je verkoopt en je geeft mensen ook iets terug. We hebben ze ook op de rommelmarkt verkocht.”

De actiegroep heeft streven 80.000 euro binnen te halen. Inmiddels staat de teller op 41.000. Kijk voor meer informatie en donatie op www.geef.ws/zwolle

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30