Afbeelding

Trijntje Oosterhuis laat eigen kerstwens in vervulling gaan met kerkentour

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Ninwe Tunc) ZWOLLE - Zangeres Trijntje Oosterhuis laat een lang gekoesterde wens van haarzelf in vervulling gaan: een kersttournee langs kerken en theaters. Op maandag 12 december treedt ze op in de Grote Kerk Zwolle met ‘A Christmas evening with Trijntje’. In een interview blikt ze alvast vooruit op haar nieuwe avontuur dat, als het aan haar ligt, een traditie wordt. Eentje heel anders dan haar grote shows, intiem en met ruimte om na te kletsen.

Hoe is het idee voor deze tour ontstaan?

“Ik wilde echt al heel lang een kersttour doen. Het concept komt uit Amerika. Daar is december een additionele maand voor artiesten. De grote namen in de muziekwereld, zoals Aretha Franklin, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra en Stevie Wonder hebben allemaal originele kerstnummers en kerstplaten gemaakt die ontzettend goed en sophisticated zijn. Ik vind deze kerstplaten prachtig en geweldig op niveau.”

Wat kan het publiek verwachten?

Het wordt een heel persoonlijke tour, dicht bij mijn publiek. Ik wil vooral dat het gezellig wordt. Bij aankomst een vuurkorf voor de deur, kaarsjes in de kerk, een hapje en een drankje, gewoon een mooie gezellige avond. Na het optreden is er ruimte om na te kletsen, ook met mij. Het is het tegenovergestelde van wat ik heb gedaan met the Ladies of Soul in de Ziggo Dome. Wat heel groot en veel is. Ik zoek nu het kleine en het intieme op. Het is ook communicatief anders. Zo mag mijn publiek nummers voordragen en is er meer interactie met het publiek. Ik wil een puur concert, akoestisch, intiem en met herkenbare nummers.” Trijntje vervolgt: “Wat verder ook heel bijzonder is, is dat ik met Leonardo Amuedo, een enorm goede gitarist en tevens goede vriend van mij samenwerk. Wij hebben voorheen samen een cd opgenomen, en gaan deze maand samen touren. Hij is van wereldklasse en heeft met de wereldtop gespeeld, zoals onder andere Sting en Stevie Wonder. Samen speel ik met hem de kerstliedjes, en dan heb ik het niet over de standaard kerstliedjes, maar Blue Note, sophisticaded nummers, bijna jazz, heel puur, klein en akoestisch. Het was een wens van mij, het stond echt op mijn bucketlist. Naast deze nummers zal ik ook eigen hits van mijn eigen kerst cd-spelen.”

Waarom ga je met deze tour voornamelijk langs grote kerken?

“Het is geen politieke of religieuze keuze om in een kerk op te treden. In een kerk komt een aantal elementen samen, waardoor het een perfecte plek is voor een kersttour. Het heeft een bepaalde allure. Kerken zijn heel mooi en in deze setting geven ze je een soort van een huiskamergevoel. Een warme intieme plek, met mooie akoestiek. Anders dan in een theater.

Je houdt van Kerst. Zijn er in huize Trijntje nog leuke kersttradities?

“Ik ben rond Kerst veel weg en verbreek daarmee een traditie. Op kerstavond hoef ik gelukkig niet op te treden. Wij gaan op kerstavond altijd eerst naar de kerstdienst van mijn vader. ’s Avonds vieren wij de verjaardag van mijn broer Tjeerd. Hij is geboren op 25 december en daarmee een echt kerstkindje.”

Wat kunnen wij aankomend jaar van je verwachten?

“Aankomende maand reis ik dus door Nederland rond voor mijn kerstshow en zou dat heel graag elk jaar doen. Daarnaast zijn wij heel druk met de Ladies of Soul band. Ik wil heel graag een nieuwe album in 2017 opnemen. En verder ja ik ben moeder. Ik wil zo veel mogelijk bij mijn kinderen zijn en af en toe zing ik. Mijn kinderen zijn ook super muzikaal, dat vind ik leuk om te zien!” Kaarten voor ‘A Christmas evening with Trijntje’ zijn te koop via www.grotekerkzwolle.nl.

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02