Afbeelding
Fiep Westendorp Illustrations

Fiep Westendorp centraal bij de Fundatie en Zwolse Theaters

· leestijd 2 minuten Algemeen

BINNENSTAD - Museum de Fundatie besteedt aandacht aan de honderdste geboortedag van Fiep Westendorp met de tentoonstelling ‘Blikvangers’, waarin tekeningen van haar worden getoond. In schouwburg Odeon is daarnaast een familietentoonstelling rond haar werk te zien en op zondag 18 december vindt er het Fieperdepiep-festival plaats. De speciale Fiepbus heeft in het weekend van 17 en 18 december twee dagen lang de Blijmarkt als vaste stek.


Op 17 december is het precies honderd jaar geleden dat Fiep Westendorp werd geboren. Met haar illustraties bij de verhalen van Annie M.G. Schmidt en andere kinderliteratuur heeft haar werk een bijzondere plek in de harten van jong en oud. Werk van winnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs, bedoeld voor jonge illustratoren, maakt deel uit van de tentoonstelling in de Fundatie. Hun werk wordt eveneens in Kasteel het Nijenhuis getoond.

Fiepbus
Met een grote rode dubbeldekker wordt dit hele jaar landelijk de honderdste geboortedag van Westendorp gevierd. Op zaterdag 17 en zondag 18 december staat de Fiepbus op de Blijmarkt. Beneden gaan de kinderen op avontuur in de wereld van Fiep, op de bovenverdieping kunnen ze spelletjes doen, knutselen en nog veel meer. Op de familietentoonstelling in de foyer van schouwburg Odeon kunnen de kinderen hun literaire helden, zoals Pim en Pom, Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Otje bezoeken.

Blikvangers
In de Museum de Fundatie is daarnaast onder de noemer ‘Blikvangers’ een selectie illustraties van Fiep Westendorp te zien met uiteraard haar bekende maar ook minder bekende creaties. De illustraties worden gecombineerd met tekeningen van Zwolse winnaars van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs. Hun werk is ook te zien op Kasteel het Nijenhuis bij Heino, samen met dat van niet-Zwolse winnaars van de prijs. De Fiep Westendorp Stimuleringsprijs wordt sinds 2007 om de twee jaar uitgereikt aan drie talentvolle en veelbelovende illustratoren. Op deze tentoonstelling is werk te zien van Anne van den Berg, Merel Boers, Dirk Comello, Douwe Dijkstra, Anika Franke, Pyhai Jin, Stella de Kort, Enzo Pérès-Labourdette, Jesse Strikwerda, Ludwig Volbeda, MENAH/Marleen Wellen en Steef Wildenbeest.

Fieperdepiep-festival
Op zaterdagmiddag 17 december worden de activiteiten rond 100 jaar Fiep Westendorp vanaf 14.00 uur feestelijk geopend in Café Foyé in schouwburg Odeon. Op zondag is in de schouwburg het Fieperdepiep-festival met de vrolijke voorstellingen Fiep Fiep Vogeltje en Pim & Pom (vanaf 10.00 uur). Beide tentoonstellingen zijn tot en met 19 maart 2017* te zien (* Museum de Fundatie Zwolle is van maandag 16 tot en met dinsdag 24 januari gesloten in verband met de opbouw van nieuwe tentoonstellingen).

5 VIP-arrangementen voor bijzondere kids.

Bij haar overlijden, op 3 februari 2004, heeft Fiep Westendorp de rechten op haar werk nagelaten aan de Fiep Westendorp Foundation. Het was haar wens om met haar nalatenschap kinderen te helpen die om wat voor reden dan ook een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Prominente Zwolse organisaties Museum de Fundatie en Zwolse Theaters willen in samenwerking met Go-Kids en de Fiep Westendorp Foundation deze wens graag honoreren door vijf VIP-arrangementen voor het Fieperdepiep Festival op zondag 18 december weg te geven aan kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat kan via een Facebookactie van Kinderplatform. De winnaars ontvangen een VIP-arrangement voor het Fieperdepiep Festival, waar ze met hun familie naar een voorstelling in het Odeon mogen en naar de tentoonstelling in Museum de Fundatie. Op 16 december worden de gekozen kinderen bekend gemaakt.

Wie ook een kind wil nomineren, kan dat doen met een reactie op het Facebookbericht dat Go-Kids wordt gepubliceerd https://www.facebook.com/GoKidsZwolle.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 27 mrt, 17:47
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 27 mrt, 17:03
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 27 mrt, 16:37